Jak upéct kynuté tvarohové rolky
Jak upéct kynuté tvarohové rolky | recept z kynutého těsta. Kynuté rolky podle následujícího receptu se skvěle hodí na snídani k šálku čaje nebo mléka. Jsou nadýchané a vláčné i druhý den po upečení. Plnit se mohou nejen tvarohovou nádivkou, ale i makovou nebo oříškovou, záleží na tom, kterou máte nejraději. Pečete-li pro diabetiky, nahraďte v rozpisu cukr stejným množstvím xylitolu. Mám to odzkoušené a mohu to doporučit.
Co je potřeba
Těsto:
- 330 g hladké mouky
- 150 ml mléka
- 25 g droždí
- 40 g krupicového cukru
- 50 g rozpuštěného másla
- 1 vejce
- špetka soli
Náplň:
- 250 g tvarohu
- rozinky podle chuti
- 1 žloutek
- 2 lžíce cukru
- citronová kůra z poloviny citronu
- několik kapek vanilkového extraktu
- bílek na potření pečiva před pečením
Krok 1
Ve vlažném mléce rozpusťte cukr a rozdrobte do něj droždí. Na teplém místě nechte droždí vzejít, poté přidejte rozpuštěné vlahé máslo, špetku soli, celé vejce a mouku. Vypracujte tužší těsto, které bude přibližně hodinu kynout. Vykynuté těsto přibližně zdvojnásobí objem.
Kynuté tvarohové rolky můžete připravit i bez řepného cukru. Nahraďte ho xylitolem nebo jiným sladidlem vhodným pro diabetiky.
Krok 2
Tvarohovou náplň připravíte smícháním všech předepsaných ingrediencí. Rozinky byste měli mít předem namočené v rumu, ovocné šťávě nebo vodě. Jestliže je nemáte, na několik minut je zalijte vroucí vodou.
Krok 3
Vykynuté těsto na rolky rozválejte na lehce pomoučené desce na obdélník. Těsto vyválejte na zhruba půlcentimetrovou tloušťku. Celou plochu rovnoměrně potřete připravenou tvarohovou náplní.
Krok 4
Kynuté těsto s náplní po délce složte na třetinu šířky (podle fotografie) jako závin. Případné nerovnosti srovnejte, těsto je plastické a dobře se vytahuje.
Krok 5
Nakrájejte závin na plátky. Doporučuji spíše užší. Jednotlivé kousky překládejte na plech s papírem na pečení. Před položením je stočte do spirály a lehce na plechu přimáčkněte. Potřete bílkem a pečte při 180 °C do zezlátnutí.
Krok 6
Upečené rolky nechte vychladnout na mřížce a před podáváním je posypejte moučkovým cukrem. Nevadí-li vám trochu práce navíc, můžete je cik cak zdobit polevou z moučkového cukru a citronové šťávy.
Na našem webu myslíme i na celiaky a osoby s nesnášenlivostí lepku, jistě si vyberou některý z našich receptů bez mouky třeba: https://www.jaktak.cz/jak-upect-muffiny-bez-mouky-cukru-recept.html