Jak upéct kolečka z tmavé žitné mouky | recept na linecké vánoční cukroví
Jak upéct kolečka z tmavé žitné mouky | recept na linecké vánoční cukroví. Linecké cukroví ze žitné mouky má specifickou chuť. Žitná mouka je sladší než pšeničná a chutná lehce oříškově. Do těsta lze použít máslo, vyzkoušela jsem Heru, s ní se těsto zpracovává trochu hůře, ale šlo to i bez přidání žloutku navíc. Pokud nemáte zdravotní potíže při kterých musíte vyloučit ze stravy mléčnou bílkovinu, doporučuji (ale pouze pro snadnější práci) Heru nahradit máslem.
Co je potřeba
- 200 g tmavé žitné mouky
- 100 g Hery
- 50 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- kůra z poloviny citronu
- bílek na potření
- marmeláda na slepování
S těstem můžete pracovat okamžitě. Doporučuji vyvalovat a vykrajovat vždy po menších částech a zbytek těsta zabalit a uložit v chladu. Při válení podsypávejte malým množstvím mouky nebo vyvalujte na nepřilnavé podložce přes papír na pečení. Aby byly všechny kousky stejně vysoké, rozvalujte je mezi dvěma špejlemi.
Linecké pečivo hezky vypadá, když se slepuje plný kousek s tvarem, který má uprostřed výkroj. Pečte každý tvar zvlášť na plechu. Kousky s otvorem pro lesklý vzhled před pečením potřete bílkem. Pokud je u vás zvykem linecké cukrovat, můžete potírání vynechat.
Plechy s cukrovím vkládejte do předem vytopené trouby a pečte asi 10 minut při 180 °C. Čas je orientační!
Diskuze k článku