Jak upéct koláč se smetanově jemným krémem a sušenými švestkami | recept
Tento luxusní koláč je plný sušených švestek, díky kterým koláč během pečení získá neodolatelnou chuť i vůni švestkových povidel. Ve spojení se smetanově jemným zakysaným krémem je opravdu luxusním a neodolatelným zákuskem s lahodnou chutí. Koláč zaujme i atraktivním vzhledem, jež mu dodají plněné sušené švestky na jeho povrchu.
Co je potřeba
Pro uvedené množství surovin si připravte koláčovou formu s průměrem 28 cm
Na křehké koláčové těsto:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 50–60 ml vody
- špetka soli
Na smetanově jemný zakysaný krém:
- 200 ml smetany ke šlehání
- 200 g zakysané smetany (16 %)
- 100 g moučkového cukru
- 40 g hladké mouky
- 1 vanilkový cukr
Na plněné švestky:
- 300–350 g sušených švestek
- 100 g kešu oříšků
Ač se nezdá, příprava tohoto chutného a elegantního koláče není nikterak složitá a náročná. O tom vás během chvilky přesvědčí zcela nenáročná a rychlá příprava křehkého koláčového těsta. Na něj v míse prsty propracuje mouku s máslem a špetkou soli do konzistence drobenky, a následně přilijte 50 ml vody. Opět propracujte a pokud je třeba dolijte i zbytek vody tak, abyste drobenku zapracovali do pevného, nelepivého a soudržného těsta. To ihned vyválejte a vyložte jím koláčovou formu, přičemž prsty vytvarujte okraje.
Nyní si připravte plněné sušené švestky, které upečenému koláči dodají atraktivní vzhled. Jako u křehkého koláčového těsta je i jejich příprava zcela nenáročná. Pouze na každé sušené švestce najděte skulinku vzniklou při jejím vypeckování a do této skulinky vložte místo pecky kešu oříšek.
Pokud nemůže skulinku po pecce ve švestce najít, jednoduše švestku z jedné strany jemně nařízněte či ještě snadněji kešu oříšek do švestky zabalte.
Na závěr do naneseného a uhlazeného zakysaného krému lehce vmáčkněte naplněné sušené švestky, které po upečení koláči dodají eleganci.
Takto připravený koláč vložte do trouby vyhřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) a pečte 40–45 minut.
Upečený, nesmírně voňavý a elegantní koláč nechejte ve formě zcela vychladnout, nejlépe i v lednici vychladit a proležet a poté krájejte na klínky.
Tipy
- Nesmírně zajímavý a v chuti i eleganci stejně je takto připravený koláč, jen zaměňte sušené švestky za sušené meruňky, se kterými upečený koláč získá meruňkově marmeládový nádech. V případě použitých sušených meruněk můžete k naplnění upotřebit i lískový oříšek, se kterým se sušené meruňky báječně pojí.
Diskuze k článku