Jak upéct křehký máslový koláč s citronovou náplní | recept
Jak upéct křehký máslový koláč s citronovou náplní | recept. Snoubení křehkého, jemně máslového a lehce nasládlého těsta s neotřelou a nebývale chutnou nádivkou plnou svěžích tónů – to je nejen velmi elegantní a plně harmonický koláč, ale především skvostný zákusek, jehož vůni odolá málokdo.
Co je potřeba
Uvedené množství odpovídá koláčové formě s průměrem 28 cm
Na máslově jemné těsto:
- 150 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- špetka soli
- 110 g studeného másla
- 1 lžíce studené vody
Na svěží citronovou náplň:
- 3 vajíčka
- 200 g krupicového cukru
- citronová kůra ze 2 větších citronů
- citronová šťáva ze 2 větších citronů (cca 100 ml)
- 2 lžíce hladké mouky
Náplň poté nalijte na předpečené těsto a vraťte zpět do trouby, kde koláč při stejné teplotě dalších cca 20 minut dopékejte. Náplň by za tu dobu měla zatuhnout a lehce zezlátnout.
Po upečení nechejte koláč ve formě zcela vychladnout a následně krájejte na klínky, které před servírováním poprašte moučkovým cukrem.
Tipy
- Neodolatelnou chuť a vůni koláči dodají i pomeranče. Příprava náplně je stejná, jen si vystačíte s jedním velkým pomerančem.
Diskuze k článku