Jak upéct křehký máslový koláč s citronovou náplní | recept
Jak upéct křehký máslový koláč s citronovou náplní | recept. Snoubení křehkého, jemně máslového a lehce nasládlého těsta s neotřelou a nebývale chutnou nádivkou plnou svěžích tónů – to je nejen velmi elegantní a plně harmonický koláč, ale především skvostný zákusek, jehož vůni odolá málokdo.
Co je potřeba
Uvedené množství odpovídá koláčové formě s průměrem 28 cm
Na máslově jemné těsto:
- 150 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- špetka soli
- 110 g studeného másla
- 1 lžíce studené vody
Na svěží citronovou náplň:
- 3 vajíčka
- 200 g krupicového cukru
- citronová kůra ze 2 větších citronů
- citronová šťáva ze 2 větších citronů (cca 100 ml)
- 2 lžíce hladké mouky
Krok 1
Mouku, cukr, špetku soli a na kostky nakrájené máslo v míse zpracujte do drobenky.
Trocha citronové kůry (lze i sušené) umocní výslednou svěžest koláče.
Krok 2
Přidejte lžíci studené vody a prohněťte do hladkého, tvárného a nelepivého těsta.
Krok 3
Těsto vytlačte do koláčového formy, prsty vytvarujte nízké okraje a takto dejte na 20 minut předpéct do trouby vyhřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C).
Krok 4
Mezitím vyšlehejte vajíčka s cukrem do světlé nadýchané pěny.
Krok 5
Zašlehejte najemno nastrouhanou citronovou kůru a souběžně po malých dávkách přilévejte citronovou šťávu.
Krok 6
Nakonec metličkou vmíchejte hladkou mouku, kterou důkladně rozmíchejte, aby v náplni nebyly žádné moučné hrudky.
Krok 7
Náplň poté nalijte na předpečené těsto a vraťte zpět do trouby, kde koláč při stejné teplotě dalších cca 20 minut dopékejte. Náplň by za tu dobu měla zatuhnout a lehce zezlátnout.
Po upečení nechejte koláč ve formě zcela vychladnout a následně krájejte na klínky, které před servírováním poprašte moučkovým cukrem.
- Neodolatelnou chuť a vůni koláči dodají i pomeranče. Příprava náplně je stejná, jen si vystačíte s jedním velkým pomerančem.