Jak upéct koláč s rebarborou a jahodami | recept
Rebarbora, nebo také reveň, je zelenina, ale používá se jako ovoce. Její sezóna není dlouhá, doporučuje se sklízet do konce června, později obsahuje vyšší množství kyseliny šťavelové. K eliminaci nepříznivých účinků rostlin s obsahem kyseliny šťavelové se doporučuje podávat je s tvarohem, mlékem (vápník). Lidem s onemocněním ledvin se konzumace rebarbory nedoporučuje. Rebarbora je výborná v kombinaci s jahodami. Zkuste tento koláč, ovoce je na smetanovém krému a celý moučník je šťavnatý a vláčný.
Co je potřeba
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 2 celá vejce
- 120 g moučkového cukru
- 160 g másla nebo Hery
- špetka soli
Náplň:
- 500 g rebarbory
- 250 g krystalového cukru
- 1 vanilkový pudink
- kelímek zakysané smetany (125 ml)
- 50 g másla
- 3 celá vejce
Odleženou rebarboru scedíme, šťávu, kterou uvolnila, doplníme do 300 ml, pokud je jí méně. V zakysané smetaně rozmícháme vanilkový pudink a vlijeme do šťávy. Směs uvaříme stejným způsobem, jako bychom vařili pudink. Do uvařené směsi zašleháme máslo a po vychladnutí vejce. Důkladně vyšleháme do hladké hmoty.
Tipy
Tento koláč je výborný s angreštem a jiným kyselejším ovocem.
Varování
- Lidé s nemocnými ledvinami by neměli rebarboru konzumovat.
- Konzumace rebarbory se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám.
- Zdraví lidé rebarboru doplní výrobkem s obsahem vápníku, např. mlékem, tvarohem.
- Listy rebarbory obsahují jedovaté látky, proto se nesmí konzumovat.
- Rebarbora musí vždy projít tepelnou úpravou.
Diskuze k článku