Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct koláč s rebarborou a jahodami | recept

17. Květen 2023
Jak upéct koláč s rebarborou a jahodami | recept

Rebarbora, nebo také reveň, je zelenina, ale používá se jako ovoce. Její sezóna není dlouhá, doporučuje se sklízet do konce června, později obsahuje vyšší množství kyseliny šťavelové. K eliminaci nepříznivých účinků rostlin s obsahem kyseliny šťavelové se doporučuje podávat je s tvarohem, mlékem (vápník). Lidem s onemocněním ledvin se konzumace rebarbory nedoporučuje. Rebarbora je výborná v kombinaci s jahodami. Zkuste tento koláč, ovoce je na smetanovém krému a celý moučník je šťavnatý a vláčný.

Co je potřeba

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 celá vejce
  • 120 g moučkového cukru
  • 160 g másla nebo Hery
  • špetka soli

Náplň:

  • 500 g rebarbory
  • 250 g krystalového cukru
  • 1 vanilkový pudink
  • kelímek zakysané smetany (125 ml)
  • 50 g másla
  • 3 celá vejce
1

Začneme přípravou rebarbory. Řapíky oloupáme a nakrájíme na malé, stejně velké dílky. V misce je promícháme s krystalovým nebo krupicovým cukrem a necháme asi půlhodinu odpočinout. Rebarbora pustí šťávu, kterou budeme potřebovat při přípravě krému.

2

Odleženou rebarboru scedíme, šťávu, kterou uvolnila, doplníme do 300 ml, pokud je jí méně. V zakysané smetaně rozmícháme vanilkový pudink a vlijeme do šťávy. Směs uvaříme stejným způsobem, jako bychom vařili pudink. Do uvařené směsi zašleháme máslo a po vychladnutí vejce. Důkladně vyšleháme do hladké hmoty.

3

Všechny sypké suroviny na přípravu těsta prosijeme v misce. Přidáme změklý tuk, vejce, mléko a vypracujeme těsto. Máme-li těsto příliš tuhé, přidáme trochu mléka. Těsto rozválíme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem. Těsto vytáhneme do stran, aby nám nevytékala náplň.

4

Na těsto vylijeme uvařenou pudinkovou směs a poklademe rebarborou a jahodami. Podle vlastního uvážení můžeme posypat drobenkou nebo kokosem. Není to nutné, koláč je šťavnatý a chutný i bez posypu. .

5

Pečeme při 200 °C (elektrická trouba) asi 30 minut. Doba je orientační, každá trouba peče jinak. Po upečení koláč necháme vychladnout a teprve pak krájíme na kousky. Pudinková náplň musí být studená, jinak řezy nevypadají úhledně.

Tipy

Tento koláč je výborný s angreštem a jiným kyselejším ovocem.

Varování

  • Lidé s nemocnými ledvinami by neměli rebarboru konzumovat.
  • Konzumace rebarbory se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám.
  • Zdraví lidé rebarboru doplní výrobkem s obsahem vápníku, např. mlékem, tvarohem.
  • Listy rebarbory obsahují jedovaté látky, proto se nesmí konzumovat.
  • Rebarbora musí vždy projít tepelnou úpravou.
Klíčová slova: jahody koláč moučník rebarbora
Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.