Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct jáhlový nákyp s mákem | recept

Jak upéct jáhlový nákyp s mákem | recept

Jáhlový nákyp s mákem | recept. Jáhly jsou velice zdravou potravinou, obsahují celou řadu minerálních látek (například hořčík, draslík, atd.) a vitamínů, navíc jsou přirozeně bezlepkové. Jáhly jsou vyráběné z prosa, které patří k jedněm z nejstarších kulturních plodin. Do jídelníčku našich předků jáhly neodmyslitelně patřily, ale časem se z něj postupně vytratily a dnes je jen ztěžka znovu zařazujeme do běžné stravy. Podle následujícího receptu si můžete připravit zajímavý a chutný dezert, vedle jáhlů zde figuruje ještě mák a tvaroh.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat na 1–2 porce:

  • 100 g jáhel
  • 30 g mletého máku
  • 2 lžíce špaldové mouky
  • 2–3 lžíce třtinového cukru
  • 3 lžíce mléka
  • 2 lžíce másla + na vymazání formy

Na dokončení si připravte:

  • 80 g tvarohu
  • 2 lžičky třtinového cukru nebo medu
  • 2 lžičky ztužovače (nemusí být)
1

V prvním kroku si propláchneme jáhly, postavíme na plotýnku a uvaříme doměkka. Trvá to přibližně 15 minut.

2

Mezitím si nameleme mák a předehřejeme troubu asi na teplotu 180 °C. Jakmile jsou jáhly uvařené, slijeme část vody a necháme je trochu zchladnout. Jáhly můžeme trochu rozšvihat ponorným mixérem, ale dohladka se vám to nejspíš nepovede a ani to není třeba. Jáhlovou směs osladíme. V dalším kroku přidáváme po troškách mouku, mléko a metličkou zašleháváme, asi jako při přípravě palačinek.

3

Následně necháme rozpustit máslo a přilijeme ho k těstu. Nakonec přidáme mák a promícháme, mělo by nám vzniknout husté těsto. Zapékací nádobu vymažeme trochou másla. Vlijeme připravenou jáhlovou směs a uhladíme povrch do roviny.

4

Jáhlový nákyp vložíme do trouby a pečeme asi 20 minut – pečeme do doby, než zcela ztuhne. V mezičase si přichystáme tvaroh, rozmícháme ho s cukrem nebo medem a podle potřeby použijeme i ztužovat (v případě, že potřebujeme, aby nám tvaroh držel tvar delší dobu).

5

Jakmile je nákyp hotový, můžeme jej nechat zcela vychladnout nebo ho můžeme konzumovat rovnou teplý. V každém případě ho před podáváním ozdobte tvarohem, můžete ho nandat do zdobícího sáčku a pak vytvořit obrazce.

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na nadýchanou jáhlovou kaši | recept
Jak na nadýchanou jáhlovou kaši | recept
Nadýchaná jáhlová kaše | recept. Jáhly jsou výborná, avšak docela opomíjená obilovina. Jsou přirozeně bezlepkové a můžeme je použít namísto rýže jako…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.