Jak upéct špaldové muffiny s chia semínky | recept
Špaldové muffiny s chia semínky | recept. Muffiny jsou velice univerzálním moučníkem, snadno lze obměňovat jejich náplně a ingredience. Tento recept na špaldové muffiny vám ukáže, jak tuto oblíbenou sladkost připravit o něco zdravěji. Obsahuje špaldu, což je prastarý druh pšenice, jakou často mohou konzumovat i lidé, kteří obtížně tráví běžnou pšeničnou mouku. Dále jsou v receptu použita chia semínka, o nichž se mluví jako o jedné ze superpotravin. Vláčnost muffinům dodává podmáslí a tvaroh a sladkost zajistí třtinový cukr a a chuťový kontrast zajistí citronová poleva.
Co je potřeba
Na těsto budeme potřebovat:
- 200 g špaldové mouky
- 150 g celozrnné jemně mleté pšeničné mouky
- 3 lžičky kypřicího prášku
- 2 lžíce citronové kůry
- šťáva z 1 citronu
- 30 g chia semínek
- 20 g nemletého máku
- 200 g polotučného tvarohu
- 2 vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 300 g podmáslí (lze nahradit bílým jogurtem nebo kombinací obojího)
- 2 lžíce oleje
Na polevu si přichystejte:
- 2 lžíce citronové šťávy
- 160 g cukru moučka
Troubu předehřejte na teplotu 180 °C. Nejprve si připravte dvě mísy, jednu na sypké, druhou na tekuté ingredience. Pokud chcete upéct opravdu dobré muffiny, nesmíte podceňovat postup při jejich výrobě. Obě složky, suché a tekuté ingredience, je totiž třeba smíchat rychle, hrudky nevadí a na mixér rovnou zapomeňte. Jen tak vytvoříte tu správnou konzistenci, kterou muffiny mají mít. Do jedné mísy si tedy nasypte špaldovou i pšeničnou mouku, přidejte kypřící prášek, citronovou kůru, chia semínka a nemletý mák. Vše důkladně promíchejte.
Než se muffiny upečou, připravíme si citrónovou polevu. Citronovou šťávu nalijeme do misky a postupně přisypáváme cukr, zašleháváme ho metličkou, dokud nám nevznikne hustá poleva. Tento krok můžeme vynechat, muffiny pak budou sice méně sladké, ale rozhodně zdravější. Ještě na horké muffiny nalijeme citronovou polevu, necháme ji zaschnout a podáváme. Muffiny je ideální spotřebovat do 2 dnů, pak stejně jako každé jiné muffiny, již ztrácí na vláčnosti.
Diskuze k článku