Jak upéct zdravé mrkvové sušenky | recept
Jak upéct zdravé mrkvové sušenky | recept. Mrkev je velice dostupnou surovinou, která se hodí nejen do slaných pokrmů, ale výborná je i do sladkých moučníků. Moučníkům mrkev dodá šťavnatost a skvělou barvu. Recept na mrkvové sušenky je velice jednoduchý a rychlý. Obsahuje špaldovou mouku, ovesné vločky, dále jsou zjemněny máslem a jako pojivo slouží i vejce a mléko. Sušenky jsou slazené třtinovým cukrem a medem. Jsou skvělým a zdravým mlsáním nejen pro děti.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
- 80 g špaldové mouky
- 100 g ovesných vloček
- 150 g mrkve
- 125 g másla
- 50 třtinového cukru (či dle chuti)
- 1 lžíce medu
- 1 vejce
- polotučné mléko podle potřeby
Nejprve si patřičné množství másla nakrájíme na kostičky, přesuneme do mísy a necháme ho při pokojové teplotě změknout. Jakmile je máslo změklé nasypeme k němu cukr a přilijeme med, následně do mísy rozklepneme vejce a vše vyšleháme do pěny.
Mezitím si rozemeleme nahrubo ovesné vločky, případně můžete použít i ty, co jsou označované jako jemné a máte to bez práce. V dalším kroku si zalijeme ovesné vločky trochou mléka a necháme je nabobtnat.
Mrkev oškrábeme a nastrouháme najemno. Vymačkáme ji, abychom ji zbavili přebytečné tekutiny, tu můžeme použít jinak, například do ovocných šťáv nebo do čaje. K vaječné pěně přisypeme mrkev, špaldovou mouku i ovesné vločky a důkladně smícháme, aby vzniklo celistvé těsto.
Troubu předehřejeme na teplotu 180 °C. Plech si vyložíme pečicím papírem a lžičkou tvoříme na plechu hromádky z mrkvové směsi, lehce je také lžičkou zploštíme (viz ilustrační fotografie).
Poté plech vložíme do trouby a sušenky pečeme dozlatova, trvá to asi 20–30 minut podle velikosti jednotlivých sušenek. Při pečení sušenky pravděpodobně uvolní trochu tekutiny, toho se nelekněte, jen hlídejte, aby se nepřipekly ze spodní strany. Upečené sušenky necháme vychladnout a poté je sejmeme z plechu a uchováváme v suché uzavíratelné nádobě. Vydrží vám přibližně 4 dny.
Diskuze k článku