Jak upéct jablečné rolky se skořicí zdravěji | 2 recepty
Jablečné rolky se skořicí zdravěji | 2 recepty. Jablečné rolky se skořicí se podobají tradičním skořicovým rolkám, jsou však vláčnější a šťavnatější díky přidaným jablkům. Níže naleznete postup, jak upéct jablečné rolky se skořicí v o něco zdravější verzi ze špaldové mouky a také v bezlepkové variantě.
Co je potřeba
Co je potřeba na jablečné rolky ze špaldové mouky:
- 3 a půl hrnku hladké špaldové mouky
- 1/2 kostky droždí
- 1 hrnek mléka (kravského či rostlinného)
- 1 vejce
- 50 g másla nebo kokosového oleje
- 60 g třtinového cukru
- špetka soli
Na bezlepkové rolky si připravíme:
- 1 a půl hrnku hladké rýžové mouky
- 1/4 hrnku čirokové mouky
- 1/2 hrnku kukuřičného škrobu
- 1/4 hrnku tapiokového škrobu
- další ingredience jsou stejné viz výše
Na jablečnou náplň budeme potřebovat:
- 5 lžic másla
- 2 větší jablka
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- hrst rozinek (nemusí být)
- 3 lžičky mleté skořice
Nejprve připravíme kvásek smícháním zhruba 2 lžic třtinového cukru, 5 lžic špaldové mouky (popř. rýžové mouky pro bezlepkovou variantu), droždí a 10 lžic vlažného mléka. Kvásek necháme asi 10 minut vzejít.
Následně kvásek smícháme se zbylým vlahým mlékem, vejcem a rozpuštěným máslem. Poté do směsi vmícháme zbylou mouku (resp. bezlepkové mouky a škrob), třtinový cukr a špetku soli. Rukama vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme pod utěrkou asi hodinu kynout. V případě potřeby přidáme více mouky nebo naopak mléka.
Mezitím oloupeme jablka, nakrájíme je na malé kousky a nasypeme je do hrnce. Přidáme 2 lžíce másla a třtinový cukr, vše promícháme a chvíli podusíme na mírném ohni, dokud jablka trochu nezměknou. Nakonec do směsi vmícháme kukuřičný škrob, 1 lžičku mleté skořice a rozinky. Náplň necháme chvíli vychladnout.
Tipy
Jablečné rolky se skořicí si můžete po upečení (avšak bez polevy) zamrazit do zásoby. Poté je stačí jen rozpéct. Do náplně lze přidat také nasekané ořechy. Bezlepkové těsto snáze vyválíte mezi 2 kusy potravinářské fólie nebo pečicího papíru.
Diskuze k článku