Jak upéct dýňovo-tvarohový koláč | recept
Dýňovo-tvarohový koláč | recept. Dýňové koláče netřeba představovat. Jejich obliba v posledních letech stoupla. Vyzkoušejte ho tentokrát v kombinaci s tvarohem. Díky němu bude koláč vláčnější a typickou dýňovou chuť tvaroh trochu zjemní. Proto se bude koláč jistě zamlouvat i těm, kteří dýni moc nefandí. Křehký korpus je pak samozřejmostí.
Co je potřeba
Na těsto budeme potřebovat:
- 200 g hladké mouky
- 1 vejce
- trocha vody (dle potřeby)
- špetka soli
- 80 g másla nebo hery
- 50 g cukru krystal
- špetka kypřicího prášku
Na náplň si připravte:
- 200 g dýňového pyré
- vanička tvarohu
- 2 vejce
- 100 g cukru krystal
Dýňové pyré připravíme jednoduše. Dýni nakrájíme na kostky a uvaříme do změknutí. Případně ji můžeme upéct. Hotovou dýni pak rozmixujeme s trochou vody na pyré.
Mezitím si přichystáme těsto. Všechny ingredience nasypeme a nalijeme do mísy a rukama nebo v robotu zpracujeme na těsto. To pak rukama vymačkáme do formy tak, aby se utvořily okraje.
V míse ušleháme vejce s cukrem do pěny. Přidáme tvaroh a dýňové pyré a ještě krátce prošleháme, aby vznikla hladká konzistence. Takto vzniklou náplň necháme krátce odpočinout v lednici.
Troubu rozehřejeme na 180 stupňů Celsia. Vyndáme si náplň z lednice a opatrně ji nalijeme do formy. Uhladíme povrch a vložíme do trouby. Koláč pečeme asi 50 minut, dokud se náplň nezpevní a korpus nezezlátne. Koláč necháme zcela zchladnout a pak krájíme na řezy.
Diskuze k článku