Jak upéct dortový korpus ze špaldové mouky | recept
Jak upéct dortový korpus ze špaldové mouky | recept. Pokud při pečení upřednostňujete špaldovou mouku před klasickou pšeničnou, asi víte, že je většinou u receptů potřeba mírně poupravit množství mouky či tekutin, abyste dosáhli požadované konzistence těsta . Následující článek přináší návod, jak upéct jemný a vláčný dortový korpus ze špaldové mouky, který zaručeně vyskočí.
Co je potřeba
- 6 středně velkých vajec
- 180 g třtinového cukru (lze nahradit např. březovým cukrem, apod.)
- 1 bio vanilkový cukr
- 6 lžic rostlinného oleje
- cca 250 g hladké špaldové mouky
- špetka soli
Nejprve oddělíme bílky od žloutků a poté bílky vyšleháme ve vhodné míse s celým množstvím třtinového cukru, vanilkovým cukrem a špetkou soli dotuha. Sníh by měl být opravdu pevný, pokud obrátíme mísu dnem vzhůru, neměl by se ani pohnout.
Následně do sněhu přilijeme rostlinný olej a směs promícháme metličkou nebo elekrickým šlehačem na nižší obrátky. Postupně jeden po druhém vmícháme do těsta žloutky.
Dortový korpus necháme zcela vychladnout, poté ho podélně rozkrojíme a podle chuti promažeme pikantnější marmeládou (hodí se kupř. malinová, rybízová či ostružinová) a oblíbeným krémem (výborný krém získáme třeba z ušlehané smetany a mascarpone či tučného tvarohu) a dozdobíme dle naší fantazie např. čerstvým či kompotovaným ovocem, strouhanou čokoládou, ořechy, živými květy, bylinkami (např. mátou, mateřídouškou, meduňkou či květy měsíčku), apod.
Tipy
Část mouky je možné nahradit mletými ořechy či mandlemi, případně strouhaným kokosem.
Do těsta lze přidat kakao, případně karob, perníkové koření (dortový korpus pak můžete promazat povidly), apod.
Diskuze k článku