Domácí flapjack | recept. Flapjack je obdobou müsli tyčinek. Jeho základem jsou ovesné vločky doplněné různými druhy ořechů, sušeného ovoce, kakaem, čokoládou a slazené převážně javorovým nebo datlovým sirupem, medem či třtinovým cukrem. Flapjack jsou ideální v situacích, kdy je potřeba rychle doplnit energii. Průmyslově vyráběné obsahují dlouhou řadu přídatných látek a jsou poměrně drahé. Nejenže si flapjack doma vyrobíte levněji, ale i bez zbytečných přísad. Je to snadné a zvládne to úplně každý. Nabízím k vyzkoušení vlastní recept na vynikající flapjack.
Co je potřeba
15 sušených datlí bez pecky
200 g ovesných vloček
400 ml (plechovka) kokosového mléka
3 lžíce kakaa
3 lžíce datlového sirupu (podle chuti)
30 g změklého másla
50 g strouhaného kokosu
špetička soli
1
Sušené datle namočíme alespoň na 2 hodiny do vody. Datle nasají tekutinu, změknou a lépe se zpracovávají. Nenamočené datle se obtížně mixují a mohou dokonce poškodit přístroj.
2
Ovesné vločky nasypte do nádoby a zalijte kokosovým mlékem. Před otevřením plechovky ji pořádně protřepejte, aby se usazený kokosový tuk rozmíchal. Nechte půlhodinu odpočívat, vločky mezitím vstřebají všechnu tekutinu.
3
Namočené datle ostrým nožem pokrájejte na menší kousky a přidejte do misky k vločkám.
4
Přisypte 3 mírně navršené polévkové lžíce práškového kakaa a měkké máslo v co nejmenších kouscích.
5
Oslaďte datlovým sirupem. Já dávám 3 polévkové lžíce, upravte si množství podle své chuti. Ještě přidejte strouhaný kokos a umíchejte hustou kaši. Dejte pozor, abyste pořádně rozetřeli máslo a nezůstalo v hrudkách. Při pečení by dělaly neplechu.
6
Vytvořenou hmotu rozetřete ve vrstvě silné asi 2 cm na malý pekáček, vyložený papírem na pečení. Dobře se peče ve formě na muffiny, nemusí se vymazávat a flapjack se dobře vyklopí. Těsto uhlaďte lžící namočenou ve studené vodě a trochu namačkejte, aby v těstě nezůstaly vzduchové mezery. Pečte při 180 °C asi 25 minut.
7
Upečené kousky vyklopte a nechte zchladnout. Jestliže pečete na pekáčku, nakrájejte z upečené a lehce zchladlé placky tyčinky. Mohou se jíst jen tak nebo polité čokoládou. Vydrží v chladničce asi 5 dní.
Domácí müsli tyčinky | recept. Müsli je směs ovesných vloček (mohou být i pšeničné nebo žitné), sušeného ovoce a oříšků. Na trhu je v podobě sušené sm…
Ovesné sušenky s banány | recept. I zastánci zdravého stravování občas dostanou chuť na něco sladkého. Nabízím recept na sušenky z ovesných vloček a b…
Diskuze k článku