Jak upéct cukroví ořechové turbánky | recept s vlašskými ořechy
Cukroví, které se vyznačuje neodolatelnou vůní a skvostnou chutí, ale i líbivým vzhledem. Turbánky jsou totiž plné vlašských ořechů a ty se, ve spojení s čokoládovou Margot tyčinkou, rozinkami a tmavým kakaem, zaslouží o výjimečnou chuť i vůni. Nápadité vrstvení a tvar cukrovinky zase zaujme vzhledem.
Co je potřeba
Z uvedeného množství surovin upečete 35–40 ořechových turbánků
Na základní ořechové těsto:
- 170 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 100 g másla
- 80 mletých ořechů
- 1 žloutek
Na ochucení jedné poloviny ořechového těsta:
- 50 g čokoládové Margot tyčinky
- 50 g rozinek
- 1 lžíce rumu
- 10 g tmavého kakaa
+ lískové ořechy na ozdobu v množství dle počtu ořechových turbánků
Základem výjimečné chuti i vůně těchto líbivých ořechových turbánků je ořechy prolnuté těsto, které zcela jednoduše vypracujete ze všech surovin uvedených na základní ořechové těsto. Po důkladném zapracování všech surovin získáte soudržné, pevnější a nelepivé těsto, které lze pohodlně tvarovat. Vypracované ořechové těsto na chvilku odložte stranou.
Pro dokončení ořechových turbánků před pečením už jen do světlého ořechového těsta vtlačte lískový ořech.
Jak oloupat lískové oříšky jednoduše a bez nepořádku vám poradí tento článek.
Takto líbivě navrstvené turbánky vložte na 15–20 minut do trouby vyhřáté na 160 °C (horkovzdušná trouba 140 °C). Ořechové těsto se totiž během pečení rozteče tak, že z koláčků vzniknou na pohled líbivé turbánky.
Tipy
- Neméně líbivé budou ořechové turbánky i v opačném barevném ladění, kdy světlé ořechové těsto využijte jako základnu turbánků a ochucenou tmavou část, jako druhou vrstvu. Pro zachování kontrastního barevného sladění však v takovém případě doporučuji lískové ořechy zbavit slupky, aby byly světlé a vynikaly na tmavé vrstvě. Zbavit lískové ořechy slupky není nic složitého. Stačí je pouze 5 minut pražit na plechu v troubě či na nepřilnavé pánvi při vysoké teplotě, horké je přesypat na utěrku a okamžitě v ní ořechy promnout. Tím začne slupka sama hezky odpadávat.
Diskuze k článku