Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct cukroví ořechové turbánky | recept s vlašskými ořechy

Jak upéct cukroví ořechové turbánky | recept s vlašskými ořechy

Cukroví, které se vyznačuje neodolatelnou vůní a skvostnou chutí, ale i líbivým vzhledem.  Turbánky jsou totiž plné vlašských ořechů a ty se, ve spojení s čokoládovou Margot tyčinkou, rozinkami a tmavým kakaem, zaslouží o výjimečnou chuť i vůni. Nápadité vrstvení a tvar cukrovinky zase zaujme vzhledem.

Co je potřeba

Z uvedeného množství surovin upečete 35–40 ořechových turbánků

Na základní ořechové těsto:

  • 170 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 80 mletých ořechů
  • 1 žloutek

Na ochucení jedné poloviny ořechového těsta:

  • 50 g čokoládové Margot tyčinky
  • 50 g rozinek
  • 1 lžíce rumu
  • 10 g tmavého kakaa

+ lískové ořechy na ozdobu v množství dle počtu ořechových turbánků

1

Základem výjimečné chuti i vůně těchto líbivých ořechových turbánků je ořechy prolnuté těsto, které zcela jednoduše vypracujete ze všech surovin uvedených na základní ořechové těsto. Po důkladném zapracování všech surovin získáte soudržné, pevnější a nelepivé těsto, které lze pohodlně tvarovat. Vypracované ořechové těsto na chvilku odložte stranou.

vypracování těsta ze surovin na základní ořechové těsto
2

Nyní si připravte pastu, s níž následně ochutíte jednu polovinu základního ořechového těsta. Na zmíněnou pastu v sekáčku či výkonném mixéru rozmixujte na hladkou hmotu čokoládovou Margot tyčinku, rozinky a rum.

připravení pasty na ochucení jedné poloviny ořechového těsta
3

Vzniklou voňavou hmotu obohaťte tmavým kakaem a výslednou pastu pak zapracujte do jedné poloviny základního ořechového těsta.

zapracování kakaa a ochucovací pasty do jedné poloviny ořechového těsta
4

Jak ze základní ořechové části, tak i z tmavé části těsta vytvarujte v dlaních kuličky, přičemž světlé kuličky dělejte o trochu menší.

tvarování kuliček z těsta
5

Tmavé kuličky vyskládejte na plech s pečicím papírem a palcem do nich udělejte důlek. Do vzniklého důlku následně vložte světlou kuličku ze základního ořechového těsta.

navrstvení turbánků
6

Pro dokončení ořechových turbánků před pečením už jen do světlého ořechového těsta vtlačte lískový ořech.

Jak oloupat lískové oříšky jednoduše a bez nepořádku vám poradí tento článek.

Takto líbivě navrstvené turbánky vložte na 15–20 minut do trouby vyhřáté na 160 °C (horkovzdušná trouba 140 °C). Ořechové těsto se totiž během pečení rozteče tak, že z koláčků vzniknou na pohled líbivé turbánky.

ozdobení turbánků lískovým ořechem

Tipy

  • Neméně líbivé budou ořechové turbánky i v opačném barevném ladění, kdy světlé ořechové těsto využijte jako základnu turbánků a ochucenou tmavou část, jako druhou vrstvu. Pro zachování kontrastního barevného sladění však v takovém případě doporučuji lískové ořechy zbavit slupky, aby byly světlé a vynikaly na tmavé vrstvě. Zbavit lískové ořechy slupky není nic složitého. Stačí je pouze 5 minut pražit na plechu v troubě či na nepřilnavé pánvi při vysoké teplotě, horké je přesypat na utěrku a okamžitě v ní ořechy promnout. Tím začne slupka sama hezky odpadávat.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct ořechové košíčky | recept
Jak upéct ořechové košíčky | recept
Jak upéct ořechové košíčky | recept. Ořechy jsou tradiční součástí spousty druhů vánočního cukroví. Základem těchto košíčků je křehký ořechový ko…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.