Jak upéct cukroví ořechové turbánky | recept s vlašskými ořechy
Cukroví, které se vyznačuje neodolatelnou vůní a skvostnou chutí, ale i líbivým vzhledem. Turbánky jsou totiž plné vlašských ořechů a ty se, ve spojení s čokoládovou Margot tyčinkou, rozinkami a tmavým kakaem, zaslouží o výjimečnou chuť i vůni. Nápadité vrstvení a tvar cukrovinky zase zaujme vzhledem.
Co je potřeba
Z uvedeného množství surovin upečete 35–40 ořechových turbánků
Na základní ořechové těsto:
- 170 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 100 g másla
- 80 mletých ořechů
- 1 žloutek
Na ochucení jedné poloviny ořechového těsta:
- 50 g čokoládové Margot tyčinky
- 50 g rozinek
- 1 lžíce rumu
- 10 g tmavého kakaa
+ lískové ořechy na ozdobu v množství dle počtu ořechových turbánků
Krok 1
Základem výjimečné chuti i vůně těchto líbivých ořechových turbánků je ořechy prolnuté těsto, které zcela jednoduše vypracujete ze všech surovin uvedených na základní ořechové těsto. Po důkladném zapracování všech surovin získáte soudržné, pevnější a nelepivé těsto, které lze pohodlně tvarovat. Vypracované ořechové těsto na chvilku odložte stranou.
Krok 2
Nyní si připravte pastu, s níž následně ochutíte jednu polovinu základního ořechového těsta. Na zmíněnou pastu v sekáčku či výkonném mixéru rozmixujte na hladkou hmotu čokoládovou Margot tyčinku, rozinky a rum.
Krok 3
Vzniklou voňavou hmotu obohaťte tmavým kakaem a výslednou pastu pak zapracujte do jedné poloviny základního ořechového těsta.
Krok 4
Jak ze základní ořechové části, tak i z tmavé části těsta vytvarujte v dlaních kuličky, přičemž světlé kuličky dělejte o trochu menší.
Krok 5
Tmavé kuličky vyskládejte na plech s pečicím papírem a palcem do nich udělejte důlek. Do vzniklého důlku následně vložte světlou kuličku ze základního ořechového těsta.
Krok 6
Pro dokončení ořechových turbánků před pečením už jen do světlého ořechového těsta vtlačte lískový ořech.
Jak oloupat lískové oříšky jednoduše a bez nepořádku vám poradí tento článek.
Takto líbivě navrstvené turbánky vložte na 15–20 minut do trouby vyhřáté na 160 °C (horkovzdušná trouba 140 °C). Ořechové těsto se totiž během pečení rozteče tak, že z koláčků vzniknou na pohled líbivé turbánky.
- Neméně líbivé budou ořechové turbánky i v opačném barevném ladění, kdy světlé ořechové těsto využijte jako základnu turbánků a ochucenou tmavou část, jako druhou vrstvu. Pro zachování kontrastního barevného sladění však v takovém případě doporučuji lískové ořechy zbavit slupky, aby byly světlé a vynikaly na tmavé vrstvě. Zbavit lískové ořechy slupky není nic složitého. Stačí je pouze 5 minut pražit na plechu v troubě či na nepřilnavé pánvi při vysoké teplotě, horké je přesypat na utěrku a okamžitě v ní ořechy promnout. Tím začne slupka sama hezky odpadávat.