Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct bleskový, na hrnky měřený Granko koláč s čokoládovým krémem

Jak upéct bleskový, na hrnky měřený Granko koláč s čokoládovým krémem

Bleskově upečený a stejně tak bleskově snězený. Tento na hrnky měřený, Grankem oslazený, hořkou kávou přilitý a pikantní marmeládou potřený koláč je v souznění se závěrečně naneseným čokoládovým krémem luxusně nadýchaným, šťavnatým a především bleskově připraveným pohoštěním.

Co je potřeba

S uvedeným množstvím surovin a 250 ml hrnečkem upečete bleskový Granko koláč na plechu velikém 30 × 40 cm

Na nadýchaný Granko korpus:

  • 5 vajíček
  • ½ hrnku krystalového cukru
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek sypkého Granka
  • 1 hrnek oleje
  • 1 prášek do pečiva

Na čokoládový krém:

  • 200 g tučné zakysané smetany (čím tučnější tím bude čokoládový krém lahodnější)
  • 200 g čokolády na vaření

Navíc:

  • 100 ml uvařené silné černé kávy na pokapání korpusu
  • pikantní marmeláda na potření korpusu (nejlépe rybízové)
1

Podstatou tohoto bleskově upečeného a na hrnky měřeného Granko koláče je luxusně nadýchaný korpus, který získáte důkladným vyšleháním cukru a vajíček.  A to buď metličkou nebo elektrickými metlami do bělavé nadýchané pěny.

vyšlehání cukru a vajíček coby základu nadýchaného korpusu
2

Do vaječné pěny pak přidejte veškeré suroviny potřebné k bleskovému upečení Granko korpusu.  Přidejte tedy neodmyslitelné sladké Granko, mouku, s práškem do pečiva i olej. Vše spolu opět metličkou či elektrickými metlami prošlehejte v luxusně nadýchané a vláčné těsto.

Nadýchaným těstem pak vyplňte velký plech vyložený pečicím papírem a pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) cca 25 minut.

přidání surovin potřebných k dokončení nadýchaného a vláčného těsta
3

Ihned po vytažení z trouby upečený korpus plný sladkého Granka zakapejte silnou černou kávou a následně potřete tenkou vrstvou pikantní marmelády. Takto nechejte na plechu chladnout.

pokapání upečeného korpusu silnou černou kávou
potření zvláčněného korpusu pikantní marmeládou
4

Mezitím ve vodní lázni či v mikrovlnné troubě na nízký výkon rozpusťte čokoládu na vaření a poté do ní postupně vmíchávejte tučnou zakysanou smetanu pokojové teploty. Připravíte tím krásně lesklý a vláčný čokoládový krém.

příprava čokoládového krému rozpuštěním nalámané čokolády
vmíchání zakysané smetany a dokončení čokoládového krému
5

Čokoládový krém pak rovnoměrně rozetřete na vychladlý korpus s pikantní marmeládou a nechejte v lednici dobře zatuhnou a proležet. Nejlépe do druhého dne, kdy se takto připravený Granko koláč přemění v luxusně nadýchaný a šťavnatý řez.

ozdobení Granko koláče čokoládovým krémem

Tipy

  • Méně sladkou variantu tohoto bleskového Granko koláče upečete s přimícháním tmavého hořkého kakaa, a to v poměru půl na půl se sladkým Grankem. Takto upečenému Granko koláči pak lahodí použití rumu na místo kávy.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.