Jak upéct bleskový, na hrnky měřený Granko koláč s čokoládovým krémem
Bleskově upečený a stejně tak bleskově snězený. Tento na hrnky měřený, Grankem oslazený, hořkou kávou přilitý a pikantní marmeládou potřený koláč je v souznění se závěrečně naneseným čokoládovým krémem luxusně nadýchaným, šťavnatým a především bleskově připraveným pohoštěním.
Co je potřeba
S uvedeným množstvím surovin a 250 ml hrnečkem upečete bleskový Granko koláč na plechu velikém 30 × 40 cm
Na nadýchaný Granko korpus:
- 5 vajíček
- ½ hrnku krystalového cukru
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek sypkého Granka
- 1 hrnek oleje
- 1 prášek do pečiva
Na čokoládový krém:
- 200 g tučné zakysané smetany (čím tučnější tím bude čokoládový krém lahodnější)
- 200 g čokolády na vaření
Navíc:
- 100 ml uvařené silné černé kávy na pokapání korpusu
- pikantní marmeláda na potření korpusu (nejlépe rybízové)
Krok 1
Podstatou tohoto bleskově upečeného a na hrnky měřeného Granko koláče je luxusně nadýchaný korpus, který získáte důkladným vyšleháním cukru a vajíček. A to buď metličkou nebo elektrickými metlami do bělavé nadýchané pěny.
Krok 2
Do vaječné pěny pak přidejte veškeré suroviny potřebné k bleskovému upečení Granko korpusu. Přidejte tedy neodmyslitelné sladké Granko, mouku, s práškem do pečiva i olej. Vše spolu opět metličkou či elektrickými metlami prošlehejte v luxusně nadýchané a vláčné těsto.
Nadýchaným těstem pak vyplňte velký plech vyložený pečicím papírem a pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) cca 25 minut.
Krok 3
Ihned po vytažení z trouby upečený korpus plný sladkého Granka zakapejte silnou černou kávou a následně potřete tenkou vrstvou pikantní marmelády. Takto nechejte na plechu chladnout.
Krok 4
Mezitím ve vodní lázni či v mikrovlnné troubě na nízký výkon rozpusťte čokoládu na vaření a poté do ní postupně vmíchávejte tučnou zakysanou smetanu pokojové teploty. Připravíte tím krásně lesklý a vláčný čokoládový krém.
Krok 5
Čokoládový krém pak rovnoměrně rozetřete na vychladlý korpus s pikantní marmeládou a nechejte v lednici dobře zatuhnou a proležet. Nejlépe do druhého dne, kdy se takto připravený Granko koláč přemění v luxusně nadýchaný a šťavnatý řez.
- Méně sladkou variantu tohoto bleskového Granko koláče upečete s přimícháním tmavého hořkého kakaa, a to v poměru půl na půl se sladkým Grankem. Takto upečenému Granko koláči pak lahodí použití rumu na místo kávy.