Jak upéct bezlepkový vánoční chlebíček | recept
Bezlepkový vánoční chlebíček | recept. Vánoční chlebíček je pečivo plné sušeného ovoce a ořechů. Jeho příprava je velmi jednoduchá a rychlá. Pokud jste omezeni bezlepkovou dietou, nezoufejte. Poradíme Vám, jak připravit vánoční chlebíček bez lepku. Návod, jak upéct bezlepkový vánoční chlebíček najdete v našem článku.
Co je potřeba
- 150 g hladké kukuřičné mouky
- 50 g pohankové mouky
- 3 lžíce medu
- 60 g vlašských ořechů
- 100 g sušeného ovoce
- 1 lžička prášku do pečiva – nejlépe z vinného kamene
- 2 vejce + 1 vejce na potření
- vanilkový lusk nebo bio vanilkový cukr
- máslo na vymazání formy
Výborně chutná přelitý vanilkovou pěnou či omáčkou. Vanilkovou pěnu připravíte tak, že v hrnci smícháte 200 ml mléka a 200 ml smetany ke šlehání, přidáte vnitřek vanilkového lusku a za stálého míchání vše přivedete k varu. V žáruvzdorné misce pak ušlehejte 3 žloutky a 100 g třtinového cukru do pěny. Přimíchejte horké mléko se smetanou a důkladně vše vymíchejte nad mírným plamenem. Nakonec omáčku za stálého míchání zahřívejte asi 5 minut a můžete podávat.
Tipy
- Vánoční chlebíček můžete podávat také potřený pikantním džemem.
- Vlašské ořechy zkuste nahradit ořechy lískovými nebo mandlemi.
- Pokud nebude vánoční chlebíček určen pro děti, přidejte do něj kvůli chuti a vůni trochu rumu.
- Pro ozvláštnění lze přidat také sušená nebo kandovaná pomerančová kůra.
Diskuze k článku