Jak upéct bezlepkové velikonoční muffiny | recept
Bezlepkové velikonoční muffiny | recept. Pokud máte raději třené těsto než to kynuté, nemusíte na Velikonoce péct zrovna mazance. Vyzkoušejte náš recept na velikonoční muffiny, které jsou vhodné i při bezlepkové dietě. Poradíme Vám také, jak velikonoční muffiny bezlepkově ozdobit. Postup, jak upéct bezlepkové velikonoční muffiny, naleznete v následujícím článku.
Co je potřeba
Co je potřeba na těsto:
- 300 g hladké bezlepkové mouky (např. pohanková, jáhlová, rýžová, kukuřičná nebo jejich kombinace)
- 100 g třtinového cukru
- 2 lžičky bezlepkového prášku do pečiva
- 200 ml mléka
- 100 ml rostlinného oleje
- 2 vejce
- Forma nebo silikonové formičky a papírové košíčky na muffiny
Na dekorace budeme potřebovat:
- Barevné bonbony (např. lentilky apod.)
- Pravý nebo falešný marcipán
- Případně čokoládová vajíčka, zajíčky či jiné velikonoční tvary
Mezitím si můžeme připravit marcipán. Postup výroby falešného (mléčného) marcipánu je následující: v míse smícháme 150 g sušeného mléka, 150 g třtinového moučkového cukru, 1 lžičku rozehřátého medu a 1 bílek. Rukama vše zpracujeme v hladkou hmotu. V případě potřeby přilijeme kapku vody nebo naopak hmotu zahustíme sušeným mlékem. Nakonec marcipán dáme na několik hodin do lednice. Poté jej můžeme dobarvit nejlépe přírodními potravinářskými barvivy (dají se sehnat v prodejnách se zdravou výživou).
Z marcipánu vytvarujeme velikonoční vajíčka, kuřátka, beránky, mrkvičky, lístečky apod.
Tipy
Kravské mléko lze nahradit libovolným rostlinným mlékem.
Diskuze k článku