Jak udělat vrstvený koláč s povidly, tvarohem, jablky a drobenkou
Jak udělat vrstvený koláč s tvarohem, povidly a jablky | recept na koláč s drobenkou. Dilema, zda upéct koláč s tvarohem, s povidly, s jablky, nebo sypaný drobenkou, je vyřešeno. V tomto koláči je vše v jednom pekáči! Aneb konec domácím rozepřím, všichni budou spokojení. Navíc potěšení i okem, kdy veškeré uvedené dobroty jsou úhledně ve vrstvách. Nenechejte se odradit zdlouhavější přípravou, výsledek stojí za to.
Co je potřeba
Uvedené množství je do dortové formy o průměru 23 cm.
Těsto:
- 160 g hladké mouky
- 50 g moučkového cukru
- ½ sáčku prášku do pečiva
- 100 ml 16% tučné zakysané smetany
- 50 ml oleje
- 50 ml mléka
Tvarohová vrstva:
- 200 g tvarohu v alobalu (kostka)
- 1 vajíčko
- 1 vanilkového cukru
- 2 lžíce rumu
- 50 ml mléka
- cukr krupice – dle chuti
Povidlová vrstva:
- 200 g povidel
- 10 lžic rumu (dle hustoty – konzistence by měla být řidší)
- 1 lžíce mleté skořice
Jablková vrstva:
- 4 ks nastrouhaných jablek
- 1 lžíce mleté skořice
- 2 lžíce třtinového cukru
Drobenka:
Množství je poměrné, dle Vaší chuti – pro drolivější drobenku více hrubé mouky, pro hrudkovitější (máslovitější) drobenku přidejte méně mouky.
- 50 g povoleného másla
- hrubá mouka či dětská krupice
- moučkový cukr
Připravte si jednotlivé vrstvy. Na povidlovou promíchejte povidla, rum a skořici do řidší konzistence.
Na tvarohovou smíchejte tvaroh, vajíčko, vanilkový cukr, případně i krupicový cukr, rum a mléko.
Na jablkovou vrstvu smíchejte nahrubo nastrouhaná oloupaná jablka se skořicí a třtinovým cukrem.
Jako poslední zbývá drobenka, kterou připravíte promícháním přiměřeného množství másla, hrubé mouky (dětské krupice) a moučkového cukru.
Nyní začněte vrstvit. Na těsto jako první namažte povidlovou vrstvu (klidně silnější vrstvu), na ni tvarohovou, jablkovou a na závěr drobenku.
Tipy
Ano, vajíčko v těstě nehledejte – je opravdu bez vajíčka.
Diskuze k článku