Jak oslnit jednoduchým křehkým koláčem s tvarohovou náplní a čokoládovou polevou
Tento překvapivě jednoduchý, přitom na pohled tak oslnivý křehký koláč je na suroviny nenáročnou dobrotou, kde se o neodolatelnou chuť, vláčnost, ale i oslnivý vzhled postará souznění tvarohové náplně, křehkého těsta a čokoládové polevy. Svěží ladění tvarohové náplně dokonale vyváží sladký tón čokoládové polevy a její šťavnatost zase výrazně podpoří vláčnost křehkého těsta.
Co je potřeba
S uvedeným množstvím surovin oslníte křehkým koláčem velikým 28 cm
Na křehké těsto:
- 250 g hladké mouky
- 125 g studeného másla
- 3 lžíce vody
- špetka soli
Na vláčnou tvarohovou náplň:
- 250 g tvarohu v alobalu
- 150 g tučné zakysané smetany
- 150 g krupicového cukru
- 1 vajíčko
Na smetanově jemnou čokoládovou polevu:
- 150 g čokolády na vaření
- 50 g másla
- 50 ml smetany ke šlehání
Na ozdobení:
hrst mletých oříšků
Křehké těsto je v přípravě až překvapivě jednoduché a navíc na suroviny nenáročné. Stačí pouze v míse prsty zapracovat mouku se studeným máslem a solí. Jakmile ze surovin vznikne drobenka, přidejte do mísy vlažnou vodu, která vše dokonale spojí v pevné, foremné a nelepivé křehké těsto.
To pak vyválejte do kruhu o velikosti koláčové formy, formu jím vyložte a prsty vytvarujte okraje. Koláčovou formu s křehkým těstem pak odložte do lednice.
Stejně jednoduše jako křehké těsto připravte i jednoduchou tvarohovou náplň, a to promícháním tvarohu, cukru, zakysané smetany a vajíčka do hladké, vláčné náplně.
Místo části krupicového cukru můžete do tvarohové náplně zakomponovat cukr vanilkový, který výrazně podpoří vůni upečeného křehkého koláče.
Nyní vytáhněte koláčovou formu s křehkým těstem z lednice a v rovnoměrné vrstvě na něj naneste vypracovanou tvarohovou náplň.
Takto vložte do trouby předehřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) a pečte přibližně 50 minut, dokud nebude tvarohová náplň zpevněná a lehce opečená. Poté koláč vytáhněte a nechejte vychladnout.
Oslnivý vzhled však křehkému koláči s tvarohovou náplní a čokoládovou polevou dodáte závěrečným ozdobením mletými oříšky, kterými obvod koláče posypete. A to nejlépe hned po nanesení čokoládové polevy, dokud je poleva teplá a oříšky se k ní přilepí.
Následně koláč přesuňte do lednice a nechejte nejlépe do druhého dne zatuhnout a patřičně zvláčnět.
Tipy
- V receptu použité křehké těsto je zcela univerzálním, a navíc jednoduchým, na suroviny nenáročným těstem, které můžete využít i pro jiné sladké koláče. Vzhledem ale k tomu, že je bez přidaného cukru, lze využití i pro slané koláče a návštěvu tak můžete oslnit i slaným křehkým koláčem připraveným ve stylu francouzského quiche.
Diskuze k článku