Jak udělat vánoční štolu | recept
Jak udělat vánoční štolu | recept. Vánoční štola je královna vánočního pečiva. Její původ leží v Německu, zaznamenána je již ve 14. století. Například ke konci 15. století byla vánoční štola nabízena na vánočních trzích jako pletenec. Receptů a příchutí vánočních štol existuje mnoho. Je to například maková vánoční štola, nugátová vánoční štola, marcipánová vánoční štola, máslová vánoční štola, máslo-mandlová, rozinková štola, vánoční štola s cukrovým posypem, čokoládovou polevou, diabetická a mnohé další. Vychutnejte si svou oblíbenou vánoční štolu o vánočních svátcích.
Co je potřeba
250 ml mléka
50 g droždí
70 g pískového cukru
500 g polohrubé mouky
3 žloutky
180 g másla
1 vanilkový cukr
2 lžíce rumu
špetka muškátového květu
citron
100 g rozinek
100 g mandlí
50 g kandovaného ovoce
tuk na vymazání plechu
máslo na potření
moučkový cukr na posypání
Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí se lžící cukru, lžící mouky a necháme vykynout.
Do mísy prosejeme mouku, přidáme kvásek, ve vlažném mléce rozšleháme žloutky, změklý tuk, zbylý cukr, vanilkový cukr, rum, muškátový květ a nastrouhanou kůru z citronu.
Těsto na vánoční štolu důkladně vypracujeme a necháme vykynout. Do těsta zapracujeme rozinky, nakrájené mandle a kandované ovoce.
Necháme ještě půl hodiny vykynout. Těsto vyválíme na plát, podélně přeložíme. Dáme na vymazaný plech a pečeme při 190°C hodinu.
Horkou vánoční štolu potřeme máslem a pocukrujeme.
Diskuze k článku