Jak udělat svíčkovou omáčku | recept
Jak udělat svíčkovou omáčku | recept. Recept na jednoduchou svíčkovou omáčku. Svíčková omáčka se běžně podává na slavnostní oběd, někde i tradičně na nový rok, oblíbená je ale po celý rok. Podle tohoto receptu připravíte jednoduchou svíčkovou omáčku snadno a v klidu.
Co je potřeba
1 kg zadní hovězí (kýta)
sůl
8 kuliček celého černého pepře
8 kuliček nového koření
citronová šťáva
1/2 citronu
1 balíček sušené smetany
mléko
1 kelímek zakysané smetany
2 - 3 špetky tymiánu
1 ks celeru (kořen)
4 ks petržele (kořen)
1 kg mrkve
máslo
3 ks cibule
houskový knedlík jako příloha
brusinky a šlehačka na dozdobení
Očistíme veškerou zeleninu. Cibuli nakrájíme nadrobno a kořenovou zeleninu na kostky. Citron omyjeme. Kůru z něj nastrouháme a vymačkáme šťávu.
Ve tlakovém hrnci na másle zpěníme cibuli, přidáme polovinu dávky kořenové zeleniny a osmažíme. Zbývající část zeleniny necháme v sáčku v lednici. Vložíme citronovou kůru, nové koření, pepř a tymián.
Přidáme maso a opečeme. Zalijeme vodou, osolíme a hrnec uzavřeme.
Přivedeme k varu a hodinu povaříme. Pak hrnec odstavíme a necháme pomalu vychladnout.
V kastrole na másle osmažíme zbývající množství kořenové zeleniny. Z tlakového hrnce vyjmeme maso a prozatím uložíme. Zeleninu z hrnce přidáme do kastrolu, promícháme. Přidáme vývar, mléko a provaříme.
Rozmixujeme zeleninu. Ochutíme citronovou štávou. Svíčkovou omáčku zahustíme smetanou - kysanou a sušenou. Pokud je moc hustá, přilijeme trochu mléka.
Maso ohřejeme. Servírujeme jej na talíř spolu s knedlíky a přelijeme svíčkovou omáčkou.
Přidáme šlehačku a brusinky.
Tipy
Příprava masa se zeleninou (pečení i vaření) - zabere asi 80 minut, příprava omáčky pak 40 minut.
Diskuze k článku