jaktak.cz

Jak udělat svíčkovou omáčku | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak udělat svíčkovou omáčku | recept. Recept na jednoduchou svíčkovou omáčku. Svíčková omáčka se běžně podává na slavnostní oběd, někde i tradičně na nový rok, oblíbená je ale po celý rok. Podle tohoto receptu připravíte jednoduchou svíčkovou omáčku snadno a v klidu.

Co je potřeba

1 kg zadní hovězí (kýta)
sůl
8 kuliček celého černého pepře
8 kuliček nového koření
citronová šťáva
1/2 citronu
1 balíček sušené smetany
mléko
1 kelímek zakysané smetany
2 - 3 špetky tymiánu
1 ks celeru (kořen)
4 ks petržele (kořen)
1 kg mrkve
máslo
3 ks cibule
houskový knedlík jako příloha
brusinky a šlehačka na dozdobení

Krok 1

Očistíme veškerou zeleninu. Cibuli nakrájíme nadrobno a kořenovou zeleninu na kostky. Citron omyjeme. Kůru z něj nastrouháme a vymačkáme šťávu.

Krok 2

Ve tlakovém hrnci na másle zpěníme cibuli, přidáme polovinu dávky kořenové zeleniny a osmažíme. Zbývající část zeleniny necháme v sáčku v lednici. Vložíme citronovou kůru, nové koření, pepř a tymián.

Krok 3

Přidáme maso a opečeme. Zalijeme vodou, osolíme a hrnec uzavřeme.

Krok 4

Přivedeme k varu a hodinu povaříme. Pak hrnec odstavíme a necháme pomalu vychladnout.

Krok 5

V kastrole na másle osmažíme zbývající množství kořenové zeleniny. Z tlakového hrnce vyjmeme maso a prozatím uložíme. Zeleninu z hrnce přidáme do kastrolu, promícháme. Přidáme vývar, mléko a provaříme.

Krok 6

Rozmixujeme zeleninu. Ochutíme citronovou štávou. Svíčkovou omáčku zahustíme smetanou - kysanou a sušenou. Pokud je moc hustá, přilijeme trochu mléka.

Krok 7

Maso ohřejeme. Servírujeme jej na talíř spolu s knedlíky a přelijeme svíčkovou omáčkou.

Krok 8

Přidáme šlehačku a brusinky.

Příprava masa se zeleninou (pečení i vaření) - zabere asi 80 minut, příprava omáčky pak 40 minut.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-svickovou-omacku-recept.html