Jak udělat škvarkové preclíky | recept
Jak udělat škvarkové preclíky | recept. Křehké preclíky ze škvarkového těsta jsou nenáročné na výrobu i suroviny. Jejich výroba je snadná a rychlá. Škvarkové preclíky můžeme tvarovat protlačováním, což je výhodné z několika důvodů. Nabízíme jednoduchý recept na škvarkové preclíky, kterými můžeme zpestřit výběr pohoštění třeba při silvestrovské nebo jiné party.
Co je potřeba
- 300 g polohrubé mouky
- 250 g mletých škvarků
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 celé vejce
- 1 malá lžička soli
- 1 malá lžička pepře
- 1 malá lžička papriky
Škvarkové preclíky nejsou žádná dieta. Na druhou stranu – i při výrobě jiného křehkého pečiva se používá poměrně dost tuku, o sladkém cukroví ani nemluvě. Také se nepředpokládá, že by se někdo škvarkovými preclíky přejídal. A poslední argument na obranu škvarkového pečiva: nepečeme je každý den, spíš opravdu jen výjimečně: na silvestra nebo při jiné příležitosti, kdy se očekává zvýšená konzumace alkoholu.
Výroba škvarkových preclíků je překvapivě snadná. Na jednu várku (jeden plech) potřebujeme jen 300 gramů polohrubé mouky, půl prášku do pečiva, 250 g mletých škvarků, malou lžičku soli, malou lžičku mletého pepře a pálivé papriky a jedno celé vejce. Suché přísady promícháme v mouce, přidáme škvarky a vejce a vypracujeme těsto.
Nejrychlejší způsob, jak tvarovat škvarkové preclíky, je protlačování. Těsto je trochu méně soudržné (jako například těsto na kokosové linecké cukroví). Jestliže jsme škvarky mleli na masovém strojku, a máme k němu nástavec na výrobu sušenek, je protlačování výhodné i proto, že si nepřiděláme žádné další zašpiněné nádobí. Když strojek nemáme, můžeme použít univerzální „stříkačku“.
Na masový strojek připevníme lištu s vroubkovaným otvorem, eventuálně do „stříkačky“ upevníme nástavec s větším vroubkovaným otvorem. Nástroj naplníme těstem. Mletím (respektive tlakem na píst) vytváříme válečky, které můžeme dál libovolně tvarovat: tyčinky, kroužky, „brejle“, ale v případě potřeby třeba i písmena nebo číslice. Klademe na suchý plech.
Škvarkové preclíky pečeme zvolna – asi při 150°C. Bude to trvat 15 až 20 minut. Nemůžeme je péct rychle při vyšší teplotě. Těsto obsahuje už jednou škvařenou surovinu – škvarky, které už nemůžeme znovu péct při vysoké teplotě – zhořkly by. Proto musíme závěr pečení dobře hlídat. Preclíky musí být jen zlaté, nikoliv nahnědlé. Kontrolujeme klidně i při otevřené troubě – preclíkům to neuškodí. Na správném vypečení závisí ale úspěch.
Škvarkové preclíky jsou dobré začerstva i po odležení. Nevyžadují žádné speciální skladování. Jsou křehké i tehdy, když mírně navlhnou. Varianta: Preclíky můžeme potřít rozšlehaným vejcem a sypat oblíbenými semínky: mák, sezam, kmín… Když ale pečeme různé druhy slaného pečiva, mohou škvarkové preclíky klidně zůstat neosypané – druhová pestrost bude patrna i vizuálně.
Varování
Použití nástroje s pístem vyžaduje větší fyzickou sílu.
Diskuze k článku