Jak udělat preclíky s mákem podle Anuše Kejřové | levný recept
Jak udělat preclíky s mákem podle Anuše Kejřové | levný recept. Preclíky jsou na první pohled náročné na přípravu, ale jen napoprvé. Až je budete dělat podruhé, půjde vám to od ruky mnohem rychleji. Recept je z Úsporné kuchařky vydané v roce 1905, kterou autorka věnovala dceři Jiřičce. Nechala jsem původní text, tak jak je v knize, jen rozpis ingrediencí jsem převedla na dnes používané měrné jednotky.
Co je potřeba
- 250 g hladké mouky
- 1 lžíce krupicového cukru
- špetka strouhaného zázvoru
- 10–20 g másla nebo sádla
- špetka soli
- 10 g droždí
- 5 lžic mléka
- mák a sůl na posyp
Dáme na vál čtvrt kg ohřáté mouky, do ní lžíci tlučeného cukru, špetku rozstrouhaného zázvoru a rozdrobíme v tom 1–2 dkg másla nebo sádla se špetkou soli. Z 1 dkg kvasnic, 5 lžic mléka, špetky cukru a trochu mouky připravíme si hustý kvásek, nalijeme jej do té připravené mouky a přidáme trochu mléka. Tuhé těsto hodně vyválíme. Pak děláme z něho takto preclíčky:
Nakrájíme menší kousky těsta, vyválíme je v tenčí tyčinky o síle preclíčku, stočíme je v kulatý preclík, při čemž vždy levý konec tyčinky přes pravý konec přehneme, prostředkem je prsty k sobě dobře přimáčkneme a spoj dobře zakulatíme. Nejsou-li totiž konce preclíku dobře spojeny (svázány), rády se ve vodě rozvářejí.
Dáváme je do vařící vody od knedlíků; nemáme-li této, pak dáme do většího kastrolu vařiti vodu; jakmile začne vříti, zaprášíme ji lžicí mouky (aby preclíky dostaly lesk), přilijeme k vařící vodě sběračku vody studené, abychom var srazili, a pak teprve hotové preclíky do ní vházíme a necháme je v ní chvíli napařiti, tedy na povrchu ztvrdnouti.
Pak je rychle vyndáme, obalíme je v máku se solí smíchaném a klademe na suchý plech. Dáme je do vyhřáté trouby prudčeji po obou stranách do růžova péci.
Varování
Necháme-li preclíky dlouho kynouti, pak se při vaření ve vodě rády přetrhají – proto jest dobře dříve jeden vyzkoušeti a trhá-li se, tu nutno těsto znovu převáleti a pak ihned preclíky dále dělati.
Diskuze k článku