Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat salát Polír (neapolský) | retro recept

salát polír, neapolský, pikant

Neapolský salát má ostrou více či méně pálivou chuť. Je ochucen zálivkou s rajským protlakem nebo kečupem. V západních Čechách se s ním můžete setkat i v restauracích, ovšem pod názvem Polír. Na internetu recept koluje v mnoha obměnách a dokonce se některé zdroje odvolávají na tehdejší socialistické normy na studené pokrmy. Mám k dispozici normy z roku 1962, kde tento salát není. Pátrala jsem dále, údajně je v Recepturách studených pokrmů z roku 1976, ale nemám to ověřené. Pokud někdo víte více, budeme rádi za příspěvek v diskusi.

 

Diskuze k článku

Přidat komentář

Lucie Šárová (neověřeno) | So, 10/28/2023 - 15:01

Jojo, na tomhle salátu jsem ujížděla v dobách gymnaziálních. Celkem vzato, vyjma vlákniny neobsahuje nic hodnotného. Vlastně je to pěkná čuňárna. Ale dobrá. A pro pomejdanové stavy ideální. V Neapoli by se z něj nejspíš osypali, polír si dá raději hospodský guláš, ale študý chudent, který vydrancuje mateřský špajz a na kolej dokoupí nejlevnější salám, ocení jeho kvality.

Mirka K. | So, 10/28/2023 - 21:59

Lucie Šárová – Děkujeme za krásný komentář.

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.