Jak udělat ředkvičkovou pomazánku | recept
Jak udělat ředkvičkovou pomazánku | recept. Ředkvičky a jejich pěstování závisí na mnoha faktorech. Vypěstovat ředkvičky, které pěkně chroupají mezi zuby a jsou skvělé chuti, nemusí být na trhu dostatek. Nejlepší jsou na přípravu ředkvičkové pomazánky ředkvičky z vlastní zahrádky. Jsou šťavnaté a málokdy jsou zdřevnatělé. Víte přesně, kdy je čas, je z půdy vytáhnout. Ředkvičková pomazánka je snadná, rychlá a chutná. Možná jste jí ani neznali, tak se pojďme podívat na její ingredience, recept a vlastní postup výroby.
Co je potřeba
Suroviny na výrobu ředkvičkové pomazánky si připravíme na odkládací plochu kuchyňské linky do misek.
ředkvičky, nejlépe z vlastní zahrádky (cca 15 – 20 hlaviček) nebo dva svazky kupované ředkvičky
2 – 3 na tvrdo uvařená vejce
2 žervé nebo 1 tvaroh
2 lžíce másla
2 – 3 hrstky strouhaného sýru
½ - 1 lžíci hořčice
sůl a pepř
Ředkvičky připravené na ředkvičkovou pomazánku zbavte dlouhých stonků a omyjte je pod tekoucí vodou z kohoutku nebo přineste již omyté ze zahrady. Pořádně je očistěte, ať jsou bez známek nečistot. Ze zahrádky jsou často více od bláta, než třeba kupované. Nastrouhejte je na hrubém struhadle. Lepší je struhadlo, kde nemusíte držet malou ředkvičku v prstech, ale přimáčknete jí násadkou ke struhadlu a strouháte do útrob misky, než na talíř. Ředkvičky posolte a nechte pustit vodu, kterou z nich následně vymačkejte. Změnilo by to konzistenci pomazánky. Rozbředlá není tak dobrá.
K ředkvičkám přimíchejte na tvrdo uvařená vajíčka, která si jemně nakrájejte nebo protlačte přes drátěnou mřížku. Vejce lze i vynechat, kdo nemá rád.
Přidejte žervé nebo tvaroh podle chuti. Na normální porci pro 4 člennou rodinu budete potřebovat 250 g.
Pomazánka chutná nejlépe čerstvá na chlebu nebo bílém pečivu. Ozdobit jí můžete ještě plátky zbylých ředkviček nebo tvrdého sýru.
Pokud chcete snížit kalorickou dávku ředkvičkové pomazánky, vynechejte tvrdý sýr, dejte si žervé, lžičku hořčice a osolte. Na zjemnění je možno dát i jednu až dvě lžíce nízkotučného jogurtu.
Pokud jste v očekávání miminka, je pro vás ředkvičková pomazánka prospěšná, protože kyselina listová příznivě působí na váš organismus. Navíc zabraňuje přemnožení bakteriální kultury účinnou likvidací. Ředkvičky jsou vhodné ke konzumaci i pro ty, co jsou zrovna nachlazení.
Diskuze k článku