Jak udělat rajčatový kečup | recept
Rajčatový kečup je pikantní studená pochutina, kterou lze v menším množství použít i jako studené omáčky. Jak je známo, kečup mají v oblibě zejména děti a mládež, u nichž rajčatový kečup vítězí nad tradiční hořčicí. Domácí kečup z rajčat se může připravovat v různých variantách. Přinášíme jeden obecný návod, jak udělat rajčatový kečup.
Diskuze k článku
Přidat komentář
Také dělám domácí kečup. Mám na to vychytávku. Nakrájená a ochucená rajčata nevařím v hrnci, ale dám do velkého porcelánového pekáče. Šoupnu do trouby, nastavím teplotu na 80 st. C a nechám temperovat několik hodit. Cca 4 -5. Nemíchám a jen nechám ležet. Na první hoďku jen přikryji alobalem. Když už jsou rajčátka potopená ve vl. šťávě, rozmixuji tyčovým mixerem, propasíruji přes jemné plastové síto. Dám do skleniček, zavřu a nechám ještě sterilovat cca 20 min na 80 st. Je to méně pracná varianta. A opravdu se mi osvědčila. Inspirovala jsem se u pečených švestek. Vlastně tímto stylem dělám i jakákoli povidla - jablečná, hrušková, švestková :)
Podobný kečup dělám již celé roky. Je chutný i na chléb s máslem. Recept jsem získala od své sestry:
30 střed.velkých rajčat, 12 jablek, 9 červených paprik, 6 stsřed. velkých cibulí, 2-4 feferonky,10 zrnek celého pepře, a nového koření, 5 hřebíčků, 2 polévk. lžíce hořtice, sůl, cukr a ocet na ochucení.
Zeleninu omyjeme, očistíme, nakrájíme na malé kousky, přidáme koření a za stálého míchání dusíme na mírném ohni 2 hodiny. Uvařenou zeleninu přepasírujeme, znovu ohřejeme, přidáme hořtici, cukr, sůl, ocet. Horký kečup plníme do sklenic a hned uzavřeme. Lepší je ještě chvíli sterilovat (15-20 min. na 80 stupňů. Jistota, že se nezkazí a vydrží i několik roků.
Je to dost pracné, ale potom stojí výsledek za to! Vlasta
Já dělám kečupy aspoň dvacet let. Jsou velmi dobré a kdo jej ochutnal, nechce jiný.
Takže moje děti, vnoučata už jiný kečup nejedí, takže jich musím ročně udělat na 300 skleniček.
Recept uvedený vpředu je tak postejný a všem jej doporučuji.