Jak udělat pórkovou pomazánku | recept
Pórková pomazánka | recept. Nevíte, co si připravit ke svačině? Co takhle vyrobit si vlastní výbornou pomazánku? Pokud nic nenamítáte, zkuste pórkovou. Ač je netradiční, je lehká a chutná. Stačí k ní pár ingrediencí a opravdu si pochutnáte. Co budete k přípravě potřebovat? Bezpochyby je to pórek, stačí klidně menší. K němu si pak zvolte to, co upřednostňujete. Může to být kapusta, ale i sýr nebo jablka. Pórek je sám o sobě hodně jemný, ale má jinou chuť, než třeba cibule. Vyzkoušejte recept a uvidíte. Většinou nám z přípravy číny zbude pórek a my nevíme co s ním. Pokud neuděláme pórkovou polívku, pórková pomazánka je další v pořadí.
Co je potřeba
1 větší nebo 2 menší pórky
¼ kapusty (chcete-li, můžete vynechat)
1 kyselé jablko
100 g tvrdého sýra
2 lžíce majonézy nebo 2 Lučiny (část lze nahradit jogurtem)
sůl, pepř
hořčici
čerstvé bylinky
Pórek omyjte, očistěte a nakrájejte na tenká kolečka, která se vám budou zcela rozpadat. Ještě je příčně pokrájejte, ať máte pomazánku hladší konzistence.
Takto připravený pórek smíchejte s Lučinami nebo majonézou (náhradou může být také žervé nebo tvaroh). Pro zjemnění lze přidat pár lžic bílého jogurtu jako dietnější verze.
Co by neměla pórková pomazánka postrádat, je chuť, kterou dodáte kořením. Je to sůl a pepř, ale v neposlední řadě i čerstvé bylinky. Nejlepší je pórek v kombinaci s pažitkou nebo petrželí.
Pro výraznější chuť pórkové pomazánky přidejte hořčici. Nyní máme připravený základ pro pomazánku, který lze obměňovat. Dalšími kombinacemi vznikají jiné chutě. Například můžeme namísto čerstvého pórku vyzkoušet vařený pórek s kapustou.
Připravený základ pomazánky smíchejte s čerstvým jablkem a sýrem. Je to zajímavější a velmi chutné. Jablko vám navíc zajistí další vitamíny.
Dalším krokem je nasekaná pažitka, která pokrmu dodá čerstvost a exkluzivní vzhled. Zapojte proto do pórkové pomazánky nakonec i tuto zdravou surovinu.
Pórková pomazánka nejlépe chutná s celozrnným pečivem, jako jedna z mála pomazánek. Většina pomazánek se totiž servíruje s bílým pečivem.
Tipy
Variací pórkové pomazánky je nespočet. Když doma máte kapustu, dejte jí vařit společně s pórkem, ale počítejte s tím, že jí bude více, protože nabude na objemu.
Diskuze k článku