Jak na vařenou pórkovou pomazánku | recept
Vařená pórková pomazánka | recept. Následující recept z mého pohledu patří víceméně k retro záležitostem. Vůni této pomazánky mám spojenou s dětstvím. Vyzkoušejte vařenou pórkovou pomazánku, někomu se vůně sice nemusí zdát zrovna libá, ale pomazánka rozhodně stojí za vyzkoušení. Výhodou je, že suroviny na pórkovou pomazánku máte pravděpodobně běžně doma ve spíži. Příprava pomazánky sice zabere trochu času, ale není to nic složitého.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
- 1 celý pórek
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 žervé (případně tavený sýr)
- 1 lžíce majonézy
- sůl a pepř
- lžička citronové šťávy
- cca 40 g eidamu (či dle chuti)
- chléb k podávání
V prvním kroku je třeba řádně očistit pórek, zbavíme ho povadlých částí a důkladně propereme. Poté ho přeřízneme na půl a nakrájíme na menší kousky.
V hrnci rozehřejeme olej a pórek na něm krátce osmahneme. Jakmile zezlátne, podlijeme ho vodou a necháme pod pokličkou podusit. Když změkne, odstavíme ho z plotny a necháme zcela zchladnout.
Následně k vychladlému pórku přidáme žervé, majonézu a důkladně promícháme. Pomazánka nabude lesklé konzistence. Žervé můžete nahradit i taveným sýrem, ale vzhledem k tomu, že se o něm hovoří jako o nepříliš zdravé potravině, kvůli množství syřidel a soli, které obsahuje, raději se mu vyhýbám. Pokud byste chtěli být opravdu precizní, lze v této fázi pórkovou směs rozmixovat dohladka. Ale dle mého názoru je to zcela zbytečné, na chuti to nepřidá a kousky pórku vypadají v pomazánce poměrně dobře a efektně.
Nakonec pomazánku ještě dochutíme solí a pepřem podle chuti, zakápneme malým množstvím citronové šťávy, aby pórek příliš nezhnědl. A následně promícháme, aby se všechny chutě propojily. V dalším kroku nastrouháme eidam na jemno. Chléb nakrájíme na krajíce a pomocí vidličky nanášíme pomazánku. Posypeme sýrem a podáváme.
Diskuze k článku