Jak udělat plněné ředkvičky a ředkvičkovou polévku
Vaříme dietně. Recept na dušené plněné ředkvičky by mohl zajímat diabetiky, žlučníkáře, celiaky, lidi s jaterní, šetřící či redukční dietou. Plněné ředkvičky jsou také dobrým tipem pro ty, kdo se chtějí stravovat zdravě, lehce a chutně, ale neutratit za potraviny „majlant“. Společně s dušenými ředkvičkami uvaříme z „meziproduktů“ chutnou a zdravou polévku.
Co je potřeba
Na dvě porce pro dospělé:
- 1 velké kuřecí stehno
- 12 až 16 větších ředkviček
- 1 vejce
- 15 g másla
- 100 ml jogurtu nebo zakysané smetany
- půl mrkve
- řez celeru
- 500 g brambor
- sůl
- muškátový květ
- majoránka
- česnek
- pažitka (jiné bylinky)
Denně vařit teplé jídlo není zdaleka jen úkolem maminek na rodičovské dovolené. Mnohem větší je množina lidí, kteří doma denně vaří z jiných důvodů: starobní a invalidní důchodci na odpočinku, lidé pracující z domu, lidé pečující o nemocné či nemohoucí osoby, dočasně nebo dlouhodobě nezaměstnaní. Denně vaří i ti, kteří musí dodržovat nějaký přísnější dietní režim. Ty, kteří jsou doma, čas obvykle nijak „nehoní“. Trochu pracnější příprava jídla jim tolik nevadí – obzvlášť, když je výsledný pokrm zdravý, čerstvý, chutný a levný. Plněné ředkvičky tato kritéria splňují.
Většinou tak od druhé květnové dekády do počátku června se ředkvičky na českém trhu objevují ve značném množství a za velice nízkou cenu. Odrůdy s velkými kulovitými kořeny přímo svádí k nákupu a dalšímu zpracování. A protože je tou dobou náš organismus po zimě dostatečně zregenerován (a syrových ředkviček sníme v sezoně dost), můžeme si dopřát i „přepych“ jejich tepelné úpravy. Vitamin C se sice při dušení z velké části ztratí, ale sodík, draslík, vápník, hořčík, mangan a železo zůstanou zachovány. Zajímavá je energetická hodnota: 100 gramů má jen 14 až 17 kilokalorií.
Na přípravu kompletního oběda pro dvě dospělé osoby budeme potřebovat jedno větší kuřecí stehno, 12 až 16 velkých ředkviček, jedno vajíčko, trochu kořenové zeleniny, jogurt nebo zakysanou smetanu a brambory. Ze všeho nejdřív vykostíme kuřecí stehno. Kosti se zbytky masa, kousky tuku a staženou kůži dáme vařit do asi tří čtvrtí litru mírně osolené vody.
Libové maso pomeleme na strojku nebo rozkutrujeme v nějakém domácím elektrickém přístroji na sekání masa (podle možností domácnosti). Do masa vmícháme jedno celé vejce, směs osolíme, dochutíme trochou česneku a muškátovým květem, případně malým množstvím mletého černého pepře. Do směsi není třeba přidávat žádnou strouhánku nebo mouku, proto je pokrm vhodný i pro lidi, kteří nemohou nebo nechtějí konzumovat lepek.
Vybereme největší ředkvičky, na jednu porci počítáme šest až osm kusů. Důkladně je umyjeme. Seřízneme vršek. Vnitřek vydlabeme malou špičatou kávovou lžičkou. Nejprve krouživým pohybem vyhloubíme menší důlek, pak spirálovitě postupujeme do hloubky. Když nějakou ředkvičku protrhneme, můžeme ji schroupnout a vzít jinou. Tato práce je sice trochu piplačka, ale je příjemná, ředkvička je hezký materiál.
Vnitřky vydlabaných ředkviček posolíme a tou lžičkou, kterou jsme dlabali (vejde se pěkně do dutiny) je naplníme masovou fáší. Vyskládáme je do pekáčku. Jestliže máme zelené bylinky (mohou být i sušené) náplň jimi svrchu jemně posypeme. Z vařícího se bujonu odebereme asi půl sběračky a ředkvičky podlijeme. Na povrch ještě na kousky rozkrájíme plátek pravého másla (asi 15 g). Přikryjeme poklicí a dáme do trouby (250 stupňů).
Oloupeme a dáme vařit brambory a dohotovíme polévku. Vývar z kostí a kůží přecedíme, je-li na povrchu příliš tuku, který „dietář“ nesmí, sebereme ho. Do vývaru dáme zbytky z vydlabaných ředkviček, jednu malou nebo půl větší brambory, řez celeru, půl mrkve – nahrubo pokrájené. Jestli máme, přidáme zelené natě (plochá petrželová, celerová, bršlice). Vaříme asi 15 minut. Mezitím obereme z ovařených kostí zbylé maso.
Když je zelenina měkká, ručním mixerem ji nahrubo rozmělníme. Přidáme kousky masa, dochutíme drceným nebo sušeným česnekem a majoránkou (nebo libečkem), případně dosolíme. Polévka překvapí svou vydatností a plnou chutí, třebaže bylo použito tak málo masového základu na vývar a žádná jíška. Znovu si ověříme, jak báječně jemně a čerstvě chutnají polévky bez průmyslového koření. O zdravotní nezávadnosti nemluvě.
Zkontrolujeme ředkvičky. Po 20 minutách pečení by měly být měkké, náplň naopak ztuhlá. Na dně pekáčku bude máslem a vypečenými šťávami vonící výpek. Opatrně nakloníme pekáček, výpek nabíráme na lžíci a každou ředkvičku svrchu pokropíme. Odkryté ještě asi pět minut zapečeme, aby se vytvořila načervenalá „čepička“ opečené náplně.
Zakysanou smetanu nebo dobrý smetanový jogurt rozmícháme s malým množstvím soli (pozor na přesolení, u zakysaných výrobků to je hned). Přidáme podle chuti rozdrcený nebo sušený česnek a hrst nasekané pažitky, případně i trochu mletého bílého pepře (podle typu diety). Na talíř dáme zapečené ředkvičky mírně polité výpekem a vařené brambory. Smetanový přeliv dáme buď na stůl zvlášť, a nebo přímo na talíř. Množství přelivu se řídí dietním omezením – podle typu diety.
Tipy
Dušené ředkvičky nejsou nadýmavé. Rovněž ztratí velkou část „odéru“, který se projevuje na dechu po konzumaci syrových ředkviček.
Diskuze k článku