Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat ořechovou náplň | recept

Jak udělat ořechovou náplň | recept

Několik osvědčených receptů na ořechovou náplň. Ořechovou náplň můžeme používat za studena k dohotovení již upečených korpusů, případně můžeme ořechovou náplň použít do moučníků, které teprve budeme péct. Protože je mnoho způsobů, jak udělat ořechovou náplň, vybrali jsme ty skutečně nejlepší.

Co je potřeba

  • Suroviny a přísady podle receptů
  • Kuchyňské vybavení
1

Když se v české kuchařské teorii (tedy i v receptech) řekne „ořechový“, je tím míněn produkt z vlašských ořechů. Zatímco když je uvedeno „oříškový“, jsou tím míněny lískové oříšky. Jsou-li základem oříšky burské (podzemnice olejná), je výrobek arašídový. Při použití ořechů a oříšků cizozemských se v receptu vždy uvádí druh ořechů (pekanový ořech, kokosový ořech, piniové či kešu oříšky).

2

Vlašské ořechy a lískové oříšky sice mají rozlišnou chuť, ale můžeme je bez problémů zaměnit a nebo smíchat. Ořechová náplň z lískových místo vlašských ořechů bude sice chutnat jemněji – po lískáčích, ale technologie zpracování zůstává stejná.

3

Ořechová náplň do lineckých košíčků I.

Ze dvou lžic vody a 100 gramů cukru a jednoho vanilkového cukru svaříme sirup. Do vřelého sirupu nasypeme 100 gramů mletých ořechů, dvě lžíce čerstvé strouhanky nebo piškotových drobků, na špičku nože mleté skořice. Dobře promícháme.

4

Ořechová náplň do lineckých košíčků II.

Tři lžíce cukru pokropíme vodou, rozehřejeme ho a provaříme. Přidáme 100 gramů mletých ořechů, 100 gramů sladkých drobečků (piškoty, keksy), lžíci rumu a vrchovatou čajovou lžičku másla. Zpracujeme do kompaktní hmoty. Kdyby se rozsýpala, přidáme maličko sladké smetany nebo mléka.

5

Náplň do ořechového závinu nebo koláčů I.

Nastrouháme nebo nameleme 100 gramů vlašských ořechů. Přidáme 20 gramů piškotových drobků, 80 gramů cukru a buď trochu smetany (či mléka), a nebo 20 gramů medu. Dochutíme lžicí citronové šťávy a lžičkou vanilinového cukru. Vmícháme jeden žloutek. Ze zbylého bílku ušleháme pevný sníh a opatrně jej vmícháme k ořechové hmotě.

6

Náplň do ořechového závinu nebo koláčů II.

Ve 150 mililitrech mléka svaříme 200 gramů cukru. Do vařícího se mléka přisypeme 200 gramů mletých vlašských ořechů a 50 gramů hrozinek. Zamícháme, odstavíme z plotýnky a ještě chvíli mícháme. Na kynuté těsto ořechovou nádivku natíráme vlažnou, nikdy přímo horkou.

Autor: eliska1544
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články