Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit vlašské ořechy nebo mandle v cukrové glazuře

Jak připravit vlašské ořechy nebo mandle v cukrové glazuře

Vlašské ořechy nebo mandle v glazuře | recept. Pamětníci si jistě budou pamatovat na vlašské ořechy v cukrové polevě, které se daly před rokem 1989 běžně koupit v papírové kulaté krabičce. Bohužel, nepamatuji se, odkud byly, jen se domnívám, že z Vietnamu. Byla to pro nás oblíbená pochoutka. A protože jsme měli velký ořešák na zahradě, začali jsme ořechy v glazuře dělat doma. Není to nic složitého a dají se tak zpracovat i starší ořechy, opražením jsou chutnější. Později jsme takto zpracovávali i loupané mandle. Je to dobré jako mlsání a hodí se i na ozdobu vánočního cukroví a dortů.

Co je potřeba

  • 250 g vlašských ořechů nebo mandlí
  • 2 polévkové lžíce stolního oleje
  • 2 polévkové lžíce krupicového cukru
  • 1 kávová lžička škrobu
  • 1 polévková lžíce sirupu (šťáva do vody)
  • mletá skořice podle chuti – nemusí být
1

Ořechy vyloupeme ze skořápek a pečlivě odstraníme všechny tvrdé vnitřní kousky. Mandle spaříme a sloupneme slupku. Pokud zpracováváme čerstvé vlašáky, také můžeme odstranit slupku. Ze starších je to složité, ne-li nemožné, ale trocha hořkosti se v cukru ztratí.

2

Na pánvi rozehřejeme olej a ořechy nebo mandle opražíme do zezlátnutí. Opražené ořechy procedíme přes síto.

3

Na tutéž pánev se zbytky oleje přidáme sirup a cukr. Cukru můžeme dát více než dvě lžíce. Se dvěma lžícemi nejsou ořechy příliš sladké a někdo dává přednost sladším. Směs mícháme asi minutu. Po této době cukr zesklovatí.

4

Do cukru přidáme kávovou lžičku kukuřičného nebo bramborového škrobu a rychle umícháme. Vznikne bílá lepkavá hmota. Kdo chce, přidá trochu mleté skořice.

5

Do umíchané hmoty vsypeme ořechy a vařečkou je mícháme, aby byly obaleny ze všech stran. Sladká glazura se na ořechy nabalí a pánev zůstane téměř čistá.

6

Ořechy vysypeme na plech vyložený papírem na pečení. Oddělíme je od sebe, nesmějí se slepit dohromady. Alespoň hodinu je necháme zaschnout. Budou krásně lesklé a křupavé.

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.