Jak připravit vlašské ořechy nebo mandle v cukrové glazuře
Vlašské ořechy nebo mandle v glazuře | recept. Pamětníci si jistě budou pamatovat na vlašské ořechy v cukrové polevě, které se daly před rokem 1989 běžně koupit v papírové kulaté krabičce. Bohužel, nepamatuji se, odkud byly, jen se domnívám, že z Vietnamu. Byla to pro nás oblíbená pochoutka. A protože jsme měli velký ořešák na zahradě, začali jsme ořechy v glazuře dělat doma. Není to nic složitého a dají se tak zpracovat i starší ořechy, opražením jsou chutnější. Později jsme takto zpracovávali i loupané mandle. Je to dobré jako mlsání a hodí se i na ozdobu vánočního cukroví a dortů.
Co je potřeba
- 250 g vlašských ořechů nebo mandlí
- 2 polévkové lžíce stolního oleje
- 2 polévkové lžíce krupicového cukru
- 1 kávová lžička škrobu
- 1 polévková lžíce sirupu (šťáva do vody)
- mletá skořice podle chuti – nemusí být
Krok 1
Ořechy vyloupeme ze skořápek a pečlivě odstraníme všechny tvrdé vnitřní kousky. Mandle spaříme a sloupneme slupku. Pokud zpracováváme čerstvé vlašáky, také můžeme odstranit slupku. Ze starších je to složité, ne-li nemožné, ale trocha hořkosti se v cukru ztratí.
Krok 2
Na pánvi rozehřejeme olej a ořechy nebo mandle opražíme do zezlátnutí. Opražené ořechy procedíme přes síto.
Krok 3
Na tutéž pánev se zbytky oleje přidáme sirup a cukr. Cukru můžeme dát více než dvě lžíce. Se dvěma lžícemi nejsou ořechy příliš sladké a někdo dává přednost sladším. Směs mícháme asi minutu. Po této době cukr zesklovatí.
Krok 4
Do cukru přidáme kávovou lžičku kukuřičného nebo bramborového škrobu a rychle umícháme. Vznikne bílá lepkavá hmota. Kdo chce, přidá trochu mleté skořice.
Krok 5
Do umíchané hmoty vsypeme ořechy a vařečkou je mícháme, aby byly obaleny ze všech stran. Sladká glazura se na ořechy nabalí a pánev zůstane téměř čistá.
Krok 6
Ořechy vysypeme na plech vyložený papírem na pečení. Oddělíme je od sebe, nesmějí se slepit dohromady. Alespoň hodinu je necháme zaschnout. Budou krásně lesklé a křupavé.