Co je potřeba

Základ mrkvového koláče:
1 pomeranč
100 g rozinek
150 ml oleje (řepkový, slunečnicový aj.)
170 g polohrubé mouky
170 g hladké špaldové mouky
1 a půl lžičky prášku do pečiva (bez fosfátů)
1 a půl lžičky jedlé sody
1 a půl lžičky mleté skořice
sekané vlašské ořechy a rozinky
3 vejce
150 g přírodního cukru (část lze nahradit medem)
420 g mrkve (očištěné, nastrouhané najemno)

Krém na mrkvový koláč:
150 g pomazánkového másla
1/2 měkkého tvarohu
50 g másla
asi 4 lžíce moučkového cukru
2 lžíce citronové šťávy
1 lžička vanilkové esence

Kuchyňské potřeby:
Miska, mísa na těsto a další na krém, pečící papír, pekáč, stěrky, vařečky, trouba

1

Čím přípravu mrkvového koláče začít? Nastrouhanou kůru z omytého pomeranče a vymačkané 3 lžíce šťávy dáme do misky s rozinkami (můžeme je pokrájet) a necháme je nasáknout asi půl hodiny.

2

Přuipravíme si polohrubou a hladkou špaldovou mouku. Obě mouky smícháme s práškem do pečiva, jedlou sodou a skořicí.

3

Ze dvou vajec oddělíme bílky, žloutky dáme do misky. Přidáme celé zbylé vejce a cukr a šleháme (1 až 2 min.) do pěny. Za stálého šlehání pak opatrně vlijeme olej, hmota se musí spojit. Postupně přidáváme mouku, až hmota bude tuhá.

4

Oddělené 2 bílky vyšleháme se špetkou soli na tuhý sníh.

5

Do těsta na mrkvový koláč přimícháme nastrouhanou mrkev, rozinky i se šťávou a opatrně zapracujeme i vyšlehané bílky.

6

Menší pekáč vyložíme pečícím papírem a vlijeme těsto na mrkvový koláč. Koláč pečeme v předehřáté troubě při 160 °C asi 45 min. Mrkvový koláč můžeme péct na plechu i ve speciálních dortových formách.

7

Nakonec se pustíme do výroby krému na mrkvový koláč: smícháme pomazánkové máslo, máslo, tvarohem a přidáme cukr, citronovou šťávu a vanilkovou esenci. Vše dobře utřeme a naneseme na vychladlý mrkvový koláč. Dle chuti a sezóny koláč ozdobíme čerstvým ovocem. Mrkvový koláč je na světě. Dobrou chuť!

Tipy

Mrkvový koláč lze zdobit také čokoládovou nebo citronovou polevou. V mnohých receptech na mrkvový koláč jsou volitelné přísady, jako jsou oříšky či rozinky . Nejběžnější polevu na mrkvovém dort tvoří směs moučkového cukru, másla a smetanového sýru.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4.8
Average: 4.8 (5 votes)