Jak udělat meruňkovou marmeládu | recept
Jak udělat meruňkovou marmeládu | recept. Meruňková marmeláda by si zasloužila stálé místo v každé spíži. Protože meruňková marmeláda je nejen chutná a všeobecně oblíbená, ale její využití v kuchyni je skutečně široké. Meruňková marmeláda má ještě jednu velkou výhodu: do její přípravy se může pustit skoro každý. Ještě jste to nezkusili? Přinášíme návod, jak udělat báječnou domácí meruňkovou marmeládu i pro naprosté začátečníky v kuchyni.
Co je potřeba
- 2 a 1/2 kg vypeckovaných meruněk
- 1 kg cukru
- 2 želírovací přípravky
- kuchyňské vybavení
- zavařovací sklenice
Na přípravu meruňkové marmelády se hodí přezrálé a měkké plody, nikoliv ovšem meruňky nahnilé. Někoho by mohly zajímat „technické“ údaje: průměrná meruňka první jakosti váží přibližně 60 gramů, z toho dužina činí 93,8 procenta, zbytek připadá na pecku. U meruněk je obsah šťávy a sladkosti v opačné závislosti – šťavnatější plody jsou chudší na obsah cukru. Zralé meruňky jsou vždy měkké.
Na výrobu přibližně tří litrů meruňkové marmelády budeme potřebovat dva a půl kilogramu vypeckovaných a očištěných meruněk, jeden kilogram cukru, a protože mají meruňky jen velmi málo pektinu, budou zapotřebí dva balíčky želírovacího přípravku, který zamícháme do cukru.
Meruňky na marmeládu můžeme pomlít na strojku. Ale protože mnozí lidé mají rádi v meruňkové marmeládě i kousky ovoce, je možno meruňky jen pokrájet na proužky. Část meruněk můžeme ponechat třeba i v celých polovinách. Do širokého kastrolu dáme nejprve dvě deci vody, přivedeme ji k varu a meruňky po částech přidáváme do kastrolu. Stále mícháme, protože meruňky se snadno připalují. Když vře celý obsah kastrolu, snížíme teplotu a za stálého míchání meruňky rozvaříme.
Když jsou meruňky rozvařené, máme dvě možnosti. Chceme-li mít marmeládu hladkou (budeme ji používat na promazávání perníků, dortů či na slepování čajového pečiva), rozvařenou hmotu rozmixujeme nebo propasírujeme přes síto. Do meruňkové hmoty (rozmixované nebo s většími kousky) přisypeme kilogram cukru s želírovacím přípravkem. Cukr za stálého míchání rozpustíme, přivedeme k varu a tři minuty prováříme.
Horkou marmeládou plníme čistě vymyté a vypařené zavařovací sklenice. Velikost volíme podle budoucího použití meruňkové marmelády (například na promazání perníku z půl kilogramu mouky obvykle potřebujeme sklenici 0,3 litru). Sklenice s vřelou meruňkovou marmeládou stačí rychle překlopit na víčko. Je-li marmeláda už zchladlá, budeme ji sterilizovat 20 minut při teplotě 80°C. Sklenice polepíme štítkem s popisem druhu produktu a rokem výroby.
Diskuze k článku