Jak udělat maďarskou fazolovou polévku | recept
Jak udělat maďarskou fazolovou polévku | recept. Maďarská fazolová polévka se vaří na víc způsobů, ale vždy musí obsahovat atribut Maďarska – kvalitní mletou papriku. Náš recept na maďarskou fazolovou polévku je uzpůsoben českým podmínkám. Ba co víc – nabízíme návod, jak udělat maďarskou fazolovou polévku v „polních“ podmínkách. Recept bude vyhovovat například i studentskému rozpočtu. Snad se maďarští kuchaři nebudou hněvat.
Co je potřeba
- kousek špeku
- 1 cibule
- 2 lžíce mleté papriky
- 1 l vody
- konzerva fazolí ve slané nálevu
- 3 stroužky česneku
- 2 klobásy (200 g)
- 1 vejce
- hrubá mouka dle potřeby
- sůl a pepř na dochucení
V maďarské fazolové polévce bývá skoro vždy maďarská klobása. Protože jsou klobásy z kvalitního masa, není třeba je před použitím opékat, jako se to (pro jistotu) dělá s českými uzeninami vkládanými do polévek. V maďarsku se prodávají klobásy různých druhů, některé mají podobu točeného salámu (kabanosu), jiné jsou v párech. A některé dokonce ani neobsahují papriku. Klobásy malých výrobců se v Maďarsku prodávají mimo jiné na tržnicích. Lze tam koupit i slaninu či vepřové (uzené), které by měly v pravé maďarské fazolové polévce být.
Naši trochu ošizenou maďarskou fazolovou polévku začneme osmažením základu – na drobné kousky nakrájeného špeku (asi pět deka) a jedné velké cibule. Když je špek vysmažený a cibule zlatá, přidáme dvě lžíce (dobré) mleté papriky. Kvalita maďarské mleté papriky nespočívá v její pálivosti, ale v plné skutečně paprikové chuti. Při cestách do Maďarska bychom neměli zapomenout koupit si ji.
Papriku rozmícháme s cibulí – v tuku se uvolní její barvivo. Pak bychom měli cibuli zalít vývarem, v němž se vařilo vepřové koleno nebo uzené maso, přisypat fazole a uvařit je do měkka. V naší zkrácené variantě zalejeme cibuli litrem vody a vysypeme do ní konzervu červených fazolí ve slaném nálevu, i s nálevem. Nebo použijeme vlastní uvařené fazole, které jsme si uložili do mrazáku při předchozím vaření fazolí. Deset minut budeme vařit.
Mezitím si připravíme těstovinu do polévky, protože maďarská fazolová polévka někdy bývá s těstovinou. Do misky rozklepneme vajíčko, přisypeme hrubou mouku a vypracujeme co nejtvrdší těsto (mouku podle potřeby přidáváme). Do těsta nepatří žádná tekutina. Těsto umačkáme do hroudy a na struhadle s velkými oky je postupně kolem dokola ostrouháváme. Znovu zmačkáme, a tak stále. Vaječné strouhání rozprostřeme po tácu, aby trochu oschlo.
Rozetřeme tři stroužky česneku a oloupeme jednu velkou nebo dvě menší klobásy (asi 200 gramů). Jestliže máme klobásu v tenkém střívku, loupat ji nemusíme. Klobásu nakrájíme na kolečka nebo půlkolečka. Kdybychom klobásu neměli, nahradíme ji polosuchým nebo paprikovým salámem, ale nikoliv jemným párkem nebo měkkým salámem.
Klobásu a česnek dáme do polévky. Přisypeme drobení a prováříme. Maďarskou fazolovou polévku s drobením není třeba zahušťovat jíškou, dostatečně ji zahustí těstoviny a mouka, která se z čerstvého strouhání uvolní. Polévku dochutíme solí a mletým pepřem. Není třeba přidávat do ní žádná průmyslová dochucovadla (typu vegeta a podobně) – paprika, česnek a klobása polévku dochutí dostatečně.
V pravé verzi by se na závěr mělo do polévky na polévkový talíř vrátit uvařené vepřové maso a zamíchat smetana. Naše verze je bezmasá a smetanu raději podáme na stůl zvlášť, aby si každý posloužil podle své chuti.
Diskuze k článku