Jak udělat mexickou fazolovou polévku | recept
Jak udělat mexickou fazolovou polévku | recept. Mexická fazolová polévka, respektive fazolová polévka na mexický způsob, je trochu jiná, než naše klasické „fazolačky“ – je lehčí a poznáme v ní víc chutí, i když té pravé mexické fazolové polévce se můžeme při použití českých ingrediencí jen přiblížit. Jak udělat mexickou fazolovou polévku z toho, co máme k dispozici? Přinášíme recept a popis pracovních úkonů.
Co je potřeba
150 g mletého vepřového masa
1 velká cibule
1 velké rajče
2 stroužky česneku
1/2 velké nebo 1 menší zeleninová paprika
250 g (jedna plechovka) fazolí
1/2 usku feferonky nebo 1 chilli paprička
1 menší mrkev
kousek celeru (nebo pastináku nebo – ideálně – řapíkatého celeru)
dobromysl (oregano), případně majoránka, koriandr, 1/4 lžičky kmínu, mletý pepř a sůl
3 lžíce oleje
1 l vývaru
Na mexickou fazolovou polévku budeme potřebovat 150 gramů mletého vepřového masa, jednu velkou cibuli, jedno velké rajče, dva stroužky česneku, půl velké nebo jednu menší zeleninovou papriku, 250 gramů (jedna plechovka) fazolí, půl lusku feferonky nebo jednu chilli papričku, menší mrkev, kousek celeru (nebo pastináku nebo – ideálně – řapíkatého celeru), dobromysl (oregano), případně majoránku, koriandr, čtvrt lžičky kmínu, mletý pepř a sůl.
Na třech lžicích oleje začneme opékat maso. Když se „zatáhne“ a má bělavou barvu, přidáme cibuli. Společně opékáme a stále mícháme. Je žádoucí, když se maso s cibulí trošku připeče ke dnu, ale jen málo – nesmí se připálit. Posléze přidaná tekutina napečenou vrstvu rozpustí a dostane lepší chuť opečeného masa.
Když je zelenina mírně podušená, zalijeme litrem vývaru nebo vody. Vaříme asi 15 minut, aby se provařilo maso a kořenová zelenina. Pak přidáme předem uvařené fazole, jestli máme, tedy i s vodou, v níž se vařily. Když použijeme fazole ve slaném nálevu, vlijeme je do polévky i s nálevem. Přímo do polévky prolisujeme česnek.
Diskuze k článku