Jak udělat listové těsto | recept
Jak udělat listové těsto | recept. Určitě stojí za to si připravit vlastní křehké a loupavé listové těsto doma. Jak vypadá recept na listové těsto, jak si listové těsto udělat doma a jak listové těsto využít? Tady je odpověď jak na to! Pojďme si připravit listové těsto.
Co je potřeba
500 g hladké mouky
500 g másla
2 lžíce octa nebo citronové šťávy
3/8 l vody
1 lžička soli
Třetinu mouky rychle zpracujeme s tukem v bochánek, který vytvarujeme do čtverhranné cihly a dáme ztuhnout do chladna.
Zbylou mouku prosejeme, uprostřed utvoříme důlek, přidáme ocet a vodu, ve které rozpustíme sůl.
Zpracujeme vláčné těsto.
Na povrchu ho dvakrát nařízneme a uložíme na hodinu do chladna.
Odpočinuté druhé těsto vyválíme do tvaru čtverce na plát asi 1 cm silný, do jehož středu položíme tukový bochánek.
Rohy těsta složíme k sobě do tvaru obálky a hrany trochu přitiskneme.
Vzniklý čtverec obrátíme a těsto vyválíme na obdélník.
Složíme ho natřikrát do sebe, válečkem zase trochu rozválíme a znovu složíme.
Těsto necháme 15 minut odležet a převalování opakujeme 3-krát.
Vyvalováním a překládáním se tvoří vrstvy těsta, které jsou nezbytné pro lístkování.
Diskuze k článku