Jak udělat letní bramborový salát | recept
Jak udělat letní bramborový salát | recept. V létě a za horkých dní většinou nemáme chuť na těžké bramborové saláty. A přesto bychom chtěli nabídnout svým blízkým nebo přátelům nějakou nápaditou, lehkou a svěží přílohu například ke grilovaným masům. Což třeba zkusit bramborový salát trochu jinak? Přinášíme recept a návod na způsob, jak udělat výborný letní bramborový salát.
Co je potřeba
8 větších brambor
1 letní jablka
1/2 uvařeného květáku
1 - 2 cibule
3 uvařené mrkve
ocet
hořčice
olej
sůlbobkový list
celý a mletý pepř
nové koření
Letní brambory nejsou na saláty příliš vhodné – jsou vodnatější než brambory podzimní. U letních brambor také obvykle nebývá udáván jejich varný typ, což by na saláty měl být typ A – tuhé, tak zvaně „lojovité“ brambory. Proto brambory na rychlé letní saláty většinou krájíme na plátky. Jestliže pospícháme, můžeme salát dělat z teplých brambor – v tom případě je ještě teplé zalijeme sladkokyselou zálivkou s trochou oleje, aby nasákly.
Když máme brambory den předem uvařené, a nebo „domácí“ brambory salátové (červené, rohlíčky a podobně), můžeme je na letní bramborový salát protlačit krájecí mřížkou.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. Protože letní cibule ještě není dostatečně suchá a má hodně šťávy, která by v salátu hořkla, vložíme cibuli do hrnečku, zalijeme nálevem z půl deci octa, půl deci vody, lžičky cukru a trošky soli. Přidáme jeden bobkový list, dvě kuličky nového koření a asi pět celých pepřů. Cibuli s nálevem rychle uvedeme do varu a hned vypneme sporák. Přiklopené pokličkou necháme zchladnout. Tento proces můžeme udělat i v mikrovlnce.
Vybereme koření, cibuli přecedíme, nálev si ponecháme k dalšímu případnému použití. Cibuli přidáme k zelenině. Osolíme, přidáme asi pět lžic oleje, který jsme zvyklí používat za studena, lžíci plnotučné hořčice a promícháme. Ochutnáme a chuť „doladíme“ – mletým pepřem, solí, trochou odloženého nálevu z cibule.
Diskuze k článku