Jak udělat kedlubnové karbanátky | recept. Už jste někdy ochutnali zeleninové karbanátky? Přiznám se, že já je také jedla poprvé a rozhodně ne naposled. Karbanátky je údajně možné připravit z kadeřávku, brokolice, zelí nebo kedlubnu. Zkoušela jsem kedlubnovou verzi a je to můj jasný favorit, mám-li vybírat z této tepelně upravené zeleniny. O recept na kedlubnové karbanátky se s vámi podělím.
Co je potřeba
1 větší kedluben
2 lžíce kukuřičné nebo sojové mouky
4 lžíce jemných ovesných vloček
1 vejce
5 stroužků česneku
sůl
majoránka
strouhanka na zahuštění
sádlo
1
Oloupanou kedlubnu nastrouhejte na hrubší nudličky. Nezáleží na odrůdě, použít můžete i kedlubnu Gigant.
2
Do misky k rozstrouhané kedlubně přidejte ovesné vločky, společně směs promíchejte a nechte asi 20 minut stát. Zelenina uvolní šťávu, která se do vloček vsákne a ty nabobtnají. Pak přidejte všechny ostatní předepsané ingredience a společně vše promíchejte.
3
Směs zahustěte strouhankou a vypracujte hmotu stejné konzistence, jako byste pracovali s masem. Navlhčenýma rukama tvořte karbanátky asi 1 cm vysoké. Pokládejte je na plech s malým množstvím tuku. Nejlepší je vepřové sádlo, dodá placičkám masovou chuť.
4
Pekáček vložte do vyhřáté trouby a při 200 °C karbanátky upečte dozlatova. Během pečení je obraťte, aby měly hezkou barvu z obou stran. Podávejte teplé i studené jako samostatný pokrm bez přílohy nebo s bramborovou kaší. Karbanátky nemusíte péci jen v troubě, lze je smažit na pánvi, spotřeba tuku je ale vyšší.
Lehký letní salát z klednubny | recept. V létě, více než kdy jindy, obohacujme jídelníček saláty z čerstvé sezonní zeleniny. Jsou zdravé, tuzemská zel…
Zapečený květák se šunkou | recept. Tento recept je variací na „mozeček“ z květáku. Přiznám se, že když byl k obědu, byl to pro mne trest. Dodnes jsem…
Jak naložit kedluben na zimu | recept. Kedluben je spolu s ředkvičkami první jarní zeleninou na zahrádkách i v prodeji. Kedluben se pěstuje v mnoha dr…
Zapečený květák s letní zeleninou | recept. Pozdní léto a začátek podzimu je doba, kdy je největší výběr čerstvé zeleniny. Ti šťastnější sklízejí úrod…
Lečo s rybím filé | recept. Zeleninové lečo, případně lečo s klobásou nebo uzeninou každý zná. Je to rychlé a chutné jídlo. Co ale spojit lečo s rybím…
Diskuze k článku