Jak udělat kedlubnové karbanátky | recept
Jak udělat kedlubnové karbanátky | recept. Už jste někdy ochutnali zeleninové karbanátky? Přiznám se, že já je také jedla poprvé a rozhodně ne naposled. Karbanátky je údajně možné připravit z kadeřávku, brokolice, zelí nebo kedlubnu. Zkoušela jsem kedlubnovou verzi a je to můj jasný favorit, mám-li vybírat z této tepelně upravené zeleniny. O recept na kedlubnové karbanátky se s vámi podělím.
Co je potřeba
- 1 větší kedluben
- 2 lžíce kukuřičné nebo sojové mouky
- 4 lžíce jemných ovesných vloček
- 1 vejce
- 5 stroužků česneku
- sůl
- majoránka
- strouhanka na zahuštění
- sádlo
Krok 1
Oloupanou kedlubnu nastrouhejte na hrubší nudličky. Nezáleží na odrůdě, použít můžete i kedlubnu Gigant.
Krok 2
Do misky k rozstrouhané kedlubně přidejte ovesné vločky, společně směs promíchejte a nechte asi 20 minut stát. Zelenina uvolní šťávu, která se do vloček vsákne a ty nabobtnají. Pak přidejte všechny ostatní předepsané ingredience a společně vše promíchejte.
Krok 3
Směs zahustěte strouhankou a vypracujte hmotu stejné konzistence, jako byste pracovali s masem. Navlhčenýma rukama tvořte karbanátky asi 1 cm vysoké. Pokládejte je na plech s malým množstvím tuku. Nejlepší je vepřové sádlo, dodá placičkám masovou chuť.
Krok 4
Pekáček vložte do vyhřáté trouby a při 200 °C karbanátky upečte dozlatova. Během pečení je obraťte, aby měly hezkou barvu z obou stran. Podávejte teplé i studené jako samostatný pokrm bez přílohy nebo s bramborovou kaší. Karbanátky nemusíte péci jen v troubě, lze je smažit na pánvi, spotřeba tuku je ale vyšší.