Jak udělat hruškový džem | recept
Recept na hruškový džem. V záplavě chutí exotického ovoce někdy potěší prostá a nekomplikovaná chuť jemného ovocného produktu. Takovým je i hruškový džem. Hruškový džem je trochu neobvyklý způsob zpracování hrušek, ale stojí zato ho vyzkoušet. Návod jak udělat hruškový džem nabízíme krok za krokem.
Co je potřeba
hrušky měkké a hrušky tvrdé
cukr, želírovací přípravek
základní kuchyňské vybavení
Hruška bývala po jablku druhým nejdůležitějším domácím ovocem. Protože bylo hrušek všude dost, jevily se hrušky jako trochu „obyčejné“. Dnes se tolik hrušní nepěstuje a hrušky se pomalu stávají vzácností. Staré letité vysokokmeny hrušní v mnoha případech majitelé zahrad a sadů vykáceli, pohříchu i proto, že s nadúrodou hrušek bylo každoročně dost práce. Co bychom však dnes dali za hrušky starých odrůd – máslovky, bergamotky, pastornice, Boscovu lahvici?
Hrušky jsou sladší než jablka. Není to vyšším obsahem cukru, ale menším zastoupením kyselin. Hrušky mají údajně třikrát víc vlákniny než jablka a vynikají vysokým obsahem vitaminu B2, laktoflavinu. Dále v nich je pro lidské zdraví důležitá převaha zásadotvorných látek v minerálních solích. Protože mají vysoký obsah draslíku, bývají hrušky uváděny jako dobrý dietní prostředek pro odbourávání tuku.
Hruškový džem má rosolovitou konzistenci s pevnými kousky ovoce. Tím se liší od hruškové marmelády nebo od hruškových povidel.
Na hruškový džem budeme potřebovat asi čtyři kilogramy hrušek, přičemž kilogram z toho mohou být hrušky tuhé, neodleželé. Dále budeme přidávat cukr (jeden a půl kilogramu) a tři balíčky želírovacího prostředku, protože hrušky mají méně pektinu než jablka a hruškový džem by měl být tužší. Želírovací prostředky obsahují i kyselinu citronovou, která učiní džem pikantnějším při zachování čerstvé chuti hrušek. Jiné koření nebudeme přidávat.
Tři kilogramy hrušek důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a vylisujeme je v elektrickém odšťavňovači nebo je semeleme na odšťavňovacím mlýnku určeném pro výrobu čistých ovocných dření. Proto není třeba hrušky předem loupat ani vykrajovat jaderníky. Strojky si poradí a nějaké to vylisované jadérko dodá dřeni na chuti.
Zbylý kilogram pevnějších hrušek oloupeme, vykrojíme jadřince a hrušky nakrájíme na drobné kousky (tak půlcentimetrové).
Vylisovanou dřeň dáme do hrnce nebo kastrolu, přivedeme k varu a asi pět minut prudce vaříme. Nebudeme vařit déle, abychom zachovali čerstvou hruškovou chuť. Není třeba velkého odpařování, protože použijeme želírovací prostředek.
Pak přidáme kousky hrušek, znovu uvedeme do varu a přisypeme cukr kilo a půl cukru s rozmíchaným želírovacím přípravkem. (Nejlépe se osvědčil pektogel.)
Opatrně mícháme, aby se cukr rozpustil a s potěšením sledujeme, jak se hruškový džem vyčistil a zprůzračněl. Za stálého míchání necháme hmotu asi tři minuty provářet. Je vhodné chránit si ruku třeba chňapkou (rukavicí), protože horký džem vystřikuje a cukr na kůži pálí
Hruškový džem odstavíme a můžeme nechat trochu zchladnout. Protože jsme použili kousky hrušek a dřeň jsme nevařili příliš dlouho, bude třeba hruškový džem sterilizovat, takže je celkem jedno, jak teplý ho budeme nalévat do skleniček – hlavně aby nám v hrnci neztuhnul.
Hruškový džem sterilizujeme 20 minut. Po vychladnutí opatříme skleničky popiskami s názvem výrobku a s rokem zhotovení. Protože je hruškový džem ve své prosté a nerafinované chuti poměrně atraktivní, můžeme si zhotovit ozdobné etikety a skleničky s džemem pak věnovat jako drobnou pozornost rodině či přátelům (třeba v adventu). Dobrou chuť!
Tipy
Hruškový džem výborně ladí s chutí kakaa (čokolády). Lžička hruškového džemu na čokoládovém pudinku, pařížské šlehačce nebo kakaovém pudinku učiní z dezertu delikatesu pro pravé labužníky.
Diskuze k článku