Jak udělat hruškovou marmeládu | recept
Jak udělat hruškovou marmeládu | recept. Po hruškové marmeládě rádi sáhneme při dokončování litých perníků či při plnění palačinek, pirožků a taštiček. Hrušková marmeláda k snídani bude vyhovovat lidem, kteří trpí na pálení žáhy a kyselejší marmelády jim nedělají dobře. Příprava hruškové marmelády je snadná a rychlá. Přinášíme návod, jak udělat hruškovou marmeládu.
Co je potřeba
hrušky
cukr
želírovací prostředek
Hrušky nejsou ovoce vhodné pro delší uskladnění. Snad jen některé odrůdy zimních hrušek vydrží v dobrém ovocnářském sklepě delší dobu, ale nanejvýš tak do Vánoc. Udělat hruškovou marmeládu je dobrý způsob, jak hrušky zpracovat.
Odleželé, ale ne přezrálé hrušky oloupeme, rozčtvrtíme a vykrájíme z nich jadřince.
Očištěné ovoce zvážíme (údaj si zapíšeme). Protože už žádný další odpad nebude, můžeme zvážit rozčtvrcené ovoce, je to pohodlnější než odvažovat ovocnou měl. Na tři litry protlaku budeme přidávat jeden a půl kilogramu cukru a dva balíčky pektogelu.
Hrušky pomeleme na masovém strojku. Je dobré nejdřív udělat „pachovou zkoušku“ – mlýnek na maso je někdy trochu cítit třeba česnekem, který jsme v něm mleli při předchozí práci. V takovém případě mlýnek nejdříve znovu důkladně umyjeme v saponátu a pak opláchneme horkou vodou.
Připravíme si deset zavařovacích sklenic o objemu 0,3 litru. Sklenice a víčka na ně umyjeme a opláchneme.
Do širokého kastrolu nalijeme asi dvě deci vody. Dáme na sporák. Když se voda začne vařit, vysypeme do kastrolu rozemleté hrušky, uvedeme do varu. Pak stáhneme teplotu a za občasného promíchání asi deset minut vaříme.
Cukr rozmícháme s želírovacím přípravkem, nasypeme do rozvařených hrušek, necháme rozpustit, uvedeme k varu a tři minuty vaříme ostrým varem. Pak hruškovou marmeládu odstavíme.
Ještě vřelou hruškovou marmeládu nalijeme do zavařovaček. Zavíčkujeme, sklenice postavíme na víčko. Asi po hodině je obrátíme. Popíšeme etiketami: druh ovoce, typ výrobku a rok výroby.
Diskuze k článku