Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat hruškovou marmeládu | recept

Jak udělat hruškovou marmeládu | recept

Jak udělat hruškovou marmeládu | recept. Po hruškové marmeládě rádi sáhneme při dokončování litých perníků či při plnění palačinek, pirožků a taštiček. Hrušková marmeláda k snídani bude vyhovovat lidem, kteří trpí na pálení žáhy a kyselejší marmelády jim nedělají dobře. Příprava hruškové marmelády je snadná a rychlá. Přinášíme návod, jak udělat hruškovou marmeládu.

Co je potřeba

hrušky

cukr

želírovací prostředek
 

1

Hrušky nejsou ovoce vhodné pro delší uskladnění. Snad jen některé odrůdy zimních hrušek vydrží v dobrém ovocnářském sklepě delší dobu, ale nanejvýš tak do Vánoc. Udělat hruškovou marmeládu je dobrý způsob, jak hrušky zpracovat.

2

Odleželé, ale ne přezrálé hrušky oloupeme, rozčtvrtíme a vykrájíme z nich jadřince.

3

Očištěné ovoce zvážíme (údaj si zapíšeme). Protože už žádný další odpad nebude, můžeme zvážit rozčtvrcené ovoce, je to pohodlnější než odvažovat ovocnou měl. Na tři litry protlaku budeme přidávat jeden a půl kilogramu cukru a dva balíčky pektogelu.

4

Hrušky pomeleme na masovém strojku. Je dobré nejdřív udělat „pachovou zkoušku“ – mlýnek na maso je někdy trochu cítit třeba česnekem, který jsme v něm mleli při předchozí práci. V takovém případě mlýnek nejdříve znovu důkladně umyjeme v saponátu a pak opláchneme horkou vodou.

5

Připravíme si deset zavařovacích sklenic o objemu 0,3 litru. Sklenice a víčka na ně umyjeme a opláchneme.

6

Do širokého kastrolu nalijeme asi dvě deci vody. Dáme na sporák. Když se voda začne vařit, vysypeme do kastrolu rozemleté hrušky, uvedeme do varu. Pak stáhneme teplotu a za občasného promíchání asi deset minut vaříme.

7

Cukr rozmícháme s želírovacím přípravkem, nasypeme do rozvařených hrušek, necháme rozpustit, uvedeme k varu a tři minuty vaříme ostrým varem. Pak hruškovou marmeládu odstavíme.

8

Ještě vřelou hruškovou marmeládu nalijeme do zavařovaček. Zavíčkujeme, sklenice postavíme na víčko. Asi po hodině je obrátíme. Popíšeme etiketami: druh ovoce, typ výrobku a rok výroby.

Autor: eliska1544
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

hrušková povidla
Jak udělat hrušková povidla | recept
Recept na klasická hrušková povidla. Hrušková povidla jsou polotovarem pro pečení buchet a koláčů v době, kdy není sezonní ovoce, a nebo je příliš dra…
Jak udělat hruškový džem | recept
Jak udělat hruškový džem | recept
Recept na hruškový džem. V záplavě chutí exotického ovoce někdy potěší prostá a nekomplikovaná chuť jemného ovocného produktu. Takovým je i hruškový d…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.