Jak udělat hruškovou marmeládu | recept
Jak udělat hruškovou marmeládu | recept. Po hruškové marmeládě rádi sáhneme při dokončování litých perníků či při plnění palačinek, pirožků a taštiček. Hrušková marmeláda k snídani bude vyhovovat lidem, kteří trpí na pálení žáhy a kyselejší marmelády jim nedělají dobře. Příprava hruškové marmelády je snadná a rychlá. Přinášíme návod, jak udělat hruškovou marmeládu.
Co je potřeba
hrušky
cukr
želírovací prostředek
Krok 1
Hrušky nejsou ovoce vhodné pro delší uskladnění. Snad jen některé odrůdy zimních hrušek vydrží v dobrém ovocnářském sklepě delší dobu, ale nanejvýš tak do Vánoc. Udělat hruškovou marmeládu je dobrý způsob, jak hrušky zpracovat.
Krok 2
Odleželé, ale ne přezrálé hrušky oloupeme, rozčtvrtíme a vykrájíme z nich jadřince.
Krok 3
Očištěné ovoce zvážíme (údaj si zapíšeme). Protože už žádný další odpad nebude, můžeme zvážit rozčtvrcené ovoce, je to pohodlnější než odvažovat ovocnou měl. Na tři litry protlaku budeme přidávat jeden a půl kilogramu cukru a dva balíčky pektogelu.
Krok 4
Hrušky pomeleme na masovém strojku. Je dobré nejdřív udělat „pachovou zkoušku“ – mlýnek na maso je někdy trochu cítit třeba česnekem, který jsme v něm mleli při předchozí práci. V takovém případě mlýnek nejdříve znovu důkladně umyjeme v saponátu a pak opláchneme horkou vodou.
Krok 5
Připravíme si deset zavařovacích sklenic o objemu 0,3 litru. Sklenice a víčka na ně umyjeme a opláchneme.
Krok 6
Do širokého kastrolu nalijeme asi dvě deci vody. Dáme na sporák. Když se voda začne vařit, vysypeme do kastrolu rozemleté hrušky, uvedeme do varu. Pak stáhneme teplotu a za občasného promíchání asi deset minut vaříme.
Krok 7
Cukr rozmícháme s želírovacím přípravkem, nasypeme do rozvařených hrušek, necháme rozpustit, uvedeme k varu a tři minuty vaříme ostrým varem. Pak hruškovou marmeládu odstavíme.
Krok 8
Ještě vřelou hruškovou marmeládu nalijeme do zavařovaček. Zavíčkujeme, sklenice postavíme na víčko. Asi po hodině je obrátíme. Popíšeme etiketami: druh ovoce, typ výrobku a rok výroby.