Jak udělat hruškový džem | recept
Složitost:
Mírný
Cena:
1 - 1000 Kč
Potřebný čas:
30 minut a více
Recept na hruškový džem. V záplavě chutí exotického ovoce někdy potěší prostá a nekomplikovaná chuť jemného ovocného produktu. Takovým je i hruškový džem. Hruškový džem je trochu neobvyklý způsob zpracování hrušek, ale stojí zato ho vyzkoušet. Návod jak udělat hruškový džem nabízíme krok za krokem.
Co je potřeba
hrušky měkké a hrušky tvrdé
cukr, želírovací přípravek
základní kuchyňské vybavení
Krok 1
Hruška bývala po jablku druhým nejdůležitějším domácím ovocem. Protože bylo hrušek všude dost, jevily se hrušky jako trochu „obyčejné“. Dnes se tolik hrušní nepěstuje a hrušky se pomalu stávají vzácností. Staré letité vysokokmeny hrušní v mnoha případech majitelé zahrad a sadů vykáceli, pohříchu i proto, že s nadúrodou hrušek bylo každoročně dost práce. Co bychom však dnes dali za hrušky starých odrůd – máslovky, bergamotky, pastornice, Boscovu lahvici?Krok 2
Hrušky jsou sladší než jablka. Není to vyšším obsahem cukru, ale menším zastoupením kyselin. Hrušky mají údajně třikrát víc vlákniny než jablka a vynikají vysokým obsahem vitaminu B2, laktoflavinu. Dále v nich je pro lidské zdraví důležitá převaha zásadotvorných látek v minerálních solích. Protože mají vysoký obsah draslíku, bývají hrušky uváděny jako dobrý dietní prostředek pro odbourávání tuku.Krok 3
Hruškový džem má rosolovitou konzistenci s pevnými kousky ovoce. Tím se liší od hruškové marmelády nebo od hruškových povidel.Krok 4
Na hruškový džem budeme potřebovat asi čtyři kilogramy hrušek, přičemž kilogram z toho mohou být hrušky tuhé, neodleželé. Dále budeme přidávat cukr (jeden a půl kilogramu) a tři balíčky želírovacího prostředku, protože hrušky mají méně pektinu než jablka a hruškový džem by měl být tužší. Želírovací prostředky obsahují i kyselinu citronovou, která učiní džem pikantnějším při zachování čerstvé chuti hrušek. Jiné koření nebudeme přidávat.Krok 5
Tři kilogramy hrušek důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a vylisujeme je v elektrickém odšťavňovači nebo je semeleme na odšťavňovacím mlýnku určeném pro výrobu čistých ovocných dření. Proto není třeba hrušky předem loupat ani vykrajovat jaderníky. Strojky si poradí a nějaké to vylisované jadérko dodá dřeni na chuti.Krok 6
Zbylý kilogram pevnějších hrušek oloupeme, vykrojíme jadřince a hrušky nakrájíme na drobné kousky (tak půlcentimetrové).Krok 7
Vylisovanou dřeň dáme do hrnce nebo kastrolu, přivedeme k varu a asi pět minut prudce vaříme. Nebudeme vařit déle, abychom zachovali čerstvou hruškovou chuť. Není třeba velkého odpařování, protože použijeme želírovací prostředek.Krok 8
Pak přidáme kousky hrušek, znovu uvedeme do varu a přisypeme cukr kilo a půl cukru s rozmíchaným želírovacím přípravkem. (Nejlépe se osvědčil pektogel.)Krok 9
Opatrně mícháme, aby se cukr rozpustil a s potěšením sledujeme, jak se hruškový džem vyčistil a zprůzračněl. Za stálého míchání necháme hmotu asi tři minuty provářet. Je vhodné chránit si ruku třeba chňapkou (rukavicí), protože horký džem vystřikuje a cukr na kůži pálíKrok 10
Hruškový džem odstavíme a můžeme nechat trochu zchladnout. Protože jsme použili kousky hrušek a dřeň jsme nevařili příliš dlouho, bude třeba hruškový džem sterilizovat, takže je celkem jedno, jak teplý ho budeme nalévat do skleniček – hlavně aby nám v hrnci neztuhnul.Krok 11
Hruškový džem sterilizujeme 20 minut. Po vychladnutí opatříme skleničky popiskami s názvem výrobku a s rokem zhotovení. Protože je hruškový džem ve své prosté a nerafinované chuti poměrně atraktivní, můžeme si zhotovit ozdobné etikety a skleničky s džemem pak věnovat jako drobnou pozornost rodině či přátelům (třeba v adventu). Dobrou chuť!Hruškový džem výborně ladí s chutí kakaa (čokolády). Lžička hruškového džemu na čokoládovém pudinku, pařížské šlehačce nebo kakaovém pudinku učiní z dezertu delikatesu pro pravé labužníky.