Jak udělat dýňový cheesecake | recept na vynikající dýňový koláč
08. Říjen 2024
Jak udělat dýňový cheesecake | recept na vynikající dýňový koláč. Sušenkové tenké těsto, krémová náplň, řádná kombinace chutí, kterou korunuje libovolná a nenáročná příprava. Tomu říkám značka ideál. Nezměrná variabilita, kterou cheesecake přináší, nám dovolí využívat jeho přednosti celoročně. Proč na podzim, který je v kuchyni protkaný dýní, nezkusit cheesecake právě z dýně? Krémovou náplň dýně krásně obarví, dodá ji hutnější konzistenci, lehčí chuť a s přidáním voňavého koření docílíte jednoduše ideální chuti.
Co je potřeba
Uvedené množství je do dortové formy o průměru 23 cm
Těsto:
250 g karamelových sušenek Lotus
100 g másla
Krémová náplň:
1 menší dýně Hokkaido
250 g (vanička) tučného tvarohu
150 g žervé (lze použít Lučinu)
150 g třtinového cukru
3 vajíčka
2 lžíce kukuřičného škrobu
2–3 lžičky mleté skořice
špetku muškátového oříšku
1
Dýni umyjte, očistěte od semínek a i se slupkou dužinu nakrájejte na kostky. Ty rozložte na plech vyložený pečícím papírem a takto na sucho (bez pokapání olejem) pečte v předem vyhřáté troubě na 200 °C, 20–30 minut, dokud dýně nebude měkká.
2
Po upečení dýni rozmixujte tyčovým mixérem na pyré.
3
Do tohoto receptu potřebujete 400 g dýňového pyré. Pokud Vám část pyré zůstane, směle ho zamrazte. Bude se Vám hodit do spousty dalších receptů.
4
Nyní si připravte sušenkové těsto. Sušenky rozdrťte v robotu či v igelitovém sáčku najemno.
5
Přidejte k nim povolené máslo a zpracujte na směs podobnou drobence.
6
Tu upěchujte na dno dortové formy vyložené pečícím papírem a dejte odpočinout do chladu.
7
Mezitím si připravte krémovou náplň. Tvaroh a žervé utřete s třtinovým cukrem.
8
Přidejte vajíčka a promíchejte.
9
Následně přimíchejte vychladlé dýňové pyré, skořici, muškátový oříšek a kukuřičný škrob.
10
Připravenou náplň nalijte na sušenkový základ a párkrát s formou bouchněte o kuchyňskou linku, abyste se zbavili případných bublin v náplni.
11
Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C po dobu 55–60 minut.
12
Po upečení nechejte cheesecake pořádně vychladit, zatuhnout a pak se na něj s chutí vrhněte.
Tipy
Karamelové sušenky můžete zaměnit za kakaové, či s příchutí kokosu, což vytvoří s dýní také zajímavou a chutnou kombinaci.
Zdravý dýňový cheesecake | recept. Na letní cheesecake s malinami či ostružinami je již bohužel pozdě. Nemusíte však zoufat, s podzimem je tady také d…
Neobyčejný dýňový topping, který uskladněný ve sklenici vydrží do dlouhé zimy. Svou neobvyklou vůní a sladkou chutí zpříjemní zimní dny, kdy u srdce z…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku