Jak udělat dýňový cheesecake | recept na vynikající dýňový koláč
Jak udělat dýňový cheesecake | recept na vynikající dýňový koláč. Sušenkové tenké těsto, krémová náplň, řádná kombinace chutí, kterou korunuje libovolná a nenáročná příprava. Tomu říkám značka ideál. Nezměrná variabilita, kterou cheesecake přináší, nám dovolí využívat jeho přednosti celoročně. Proč na podzim, který je v kuchyni protkaný dýní, nezkusit cheesecake právě z dýně? Krémovou náplň dýně krásně obarví, dodá ji hutnější konzistenci, lehčí chuť a s přidáním voňavého koření docílíte jednoduše ideální chuti.
Co je potřeba
Uvedené množství je do dortové formy o průměru 23 cm
Těsto:
- 250 g karamelových sušenek Lotus
- 100 g másla
Krémová náplň:
- 1 menší dýně Hokkaido
- 250 g (vanička) tučného tvarohu
- 150 g žervé (lze použít Lučinu)
- 150 g třtinového cukru
- 3 vajíčka
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 2–3 lžičky mleté skořice
- špetku muškátového oříšku
Krok 1
Dýni umyjte, očistěte od semínek a i se slupkou dužinu nakrájejte na kostky. Ty rozložte na plech vyložený pečícím papírem a takto na sucho (bez pokapání olejem) pečte v předem vyhřáté troubě na 200 °C, 20–30 minut, dokud dýně nebude měkká.
Krok 2
Po upečení dýni rozmixujte tyčovým mixérem na pyré.
Krok 3
Do tohoto receptu potřebujete 400 g dýňového pyré. Pokud Vám část pyré zůstane, směle ho zamrazte. Bude se Vám hodit do spousty dalších receptů.
Krok 4
Nyní si připravte sušenkové těsto. Sušenky rozdrťte v robotu či v igelitovém sáčku najemno.
Krok 5
Přidejte k nim povolené máslo a zpracujte na směs podobnou drobence.
Krok 6
Tu upěchujte na dno dortové formy vyložené pečícím papírem a dejte odpočinout do chladu.
Krok 7
Mezitím si připravte krémovou náplň. Tvaroh a žervé utřete s třtinovým cukrem.
Krok 8
Přidejte vajíčka a promíchejte.
Krok 9
Následně přimíchejte vychladlé dýňové pyré, skořici, muškátový oříšek a kukuřičný škrob.
Krok 10
Připravenou náplň nalijte na sušenkový základ a párkrát s formou bouchněte o kuchyňskou linku, abyste se zbavili případných bublin v náplni.
Krok 11
Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C po dobu 55–60 minut.
Krok 12
Po upečení nechejte cheesecake pořádně vychladit, zatuhnout a pak se na něj s chutí vrhněte.
Karamelové sušenky můžete zaměnit za kakaové, či s příchutí kokosu, což vytvoří s dýní také zajímavou a chutnou kombinaci.