Jak udělat dušenou mrkev s vepřovým masem | recept
Dušená mrkev s vepřovým masem | recept. Dušená mrkev s masem je pokrm, který obstojí před všemi nároky nutričních odborníků: obsahuje vlákninu, bílkoviny, vitamíny, sacharidy i minerální látky v dobré kombinaci. Příprava dušené mrkve s masem je trochu náročnější na čas, ale jinak je jednoduchá. S naším návodem dokáže udělat dušenou mrkev s vepřovým masem i kuchařský elév.
Co je potřeba
- Vepřové maso (plec)
- Cibule
- Tuk, sůl, mletý pepř
- Mrkev
Vaření dušené mrkve s vepřovým masem musí předcházet nákup vhodného masa, což je poměrně zásadní úkol. Ve starých receptech doporučovaný vepřový bok (bok) je pro naše současné nároky příliš tučný. Vepřová kýta nebo kotleta je zase moc suchá. Pro dušení s mrkví se velmi osvědčila vepřová plec – je šťavnatá, není tučná a je z ní výtečný výpek, který naší mrkvi dodá správnou chuť.
Vepřovou plec opláchneme, otřeme ubrouskem a nakrájíme na menší kousky, tak dvakrát tři centimetry (asi jako na guláš). Při krájení dbáme, aby řez vedl vždy pokud možno přes vlákno (plec je tvořena různými svaly). Odřežeme případné tučnější kousky nebo blanky, ty rozřežeme na velice drobné kousíčky.
Na dvou lžicích másla nebo rostlinné tuku (případně oleje) zpěníme dvě nadrobno nakrájené cibule. Přidáme maso (kostky i maličké odřezky) a zprudka je ze všech stran opečeme, aby se „zatáhlo“. Osolíme lžičkou soli a opepříme. Podlijeme vodou, přiklopíme a dusíme. Občas se podíváme pod pokličku, zda se vypařila všechna tekutina – případně doléváme.
Oškrábeme asi půl kilogramu mrkve (nebo víc, jak kdo má rád). Omyjeme ji a nakrájíme na plátky.
Pak maso s mrkví zaprášíme jednou nebo dvěma lžicemi hladké nebo polohrubé mouky, mouku provaříme, hustotu přizpůsobíme na vyhovující konzistenci. K zahuštění můžeme použít i kuličku moučného másla. Někde je zvykem přidávat do mrkve s masem smetanu, pak mouku rozmícháme ve smetaně.
Diskuze k článku